Statele Unite: Rusia reia activitatea militară din Războiul Rece în Asia-Pacific. Bombardiere lângă coasta Californiei

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse.

Şeful forţelor aeriene ale Statelor Unite, Herbert Carlisle, a anunţat, luni, că intervenţia Rusiei în Ucraina este însoţită de o creştere semnificativă a prezenţei aeriene şi maritime ruse în regiunea Asia-Pacific, forţele aeriene ruse survolând chiar şi coasta Californiei, conform Haaretz.

Zborurile Rusiei au fost depistate pe coasta Californiei şi a insulei Guam, a declarat generalul Herbert ”Vulturul” Carlisle.

Numărul de patrule ruseşti din jurul insulelor japoneze şi Coreei a crescut „drastic”, a declarat Carlisle, adăugând că „s-a înregistrat şi o activitate maritimă sporită a Rusiei”.

Un avion american F-15 a interceptat un bombardier rus Tupolev Tu-95 deasupra insulei americane din Pacific, Guam, a declarat generalul.

„Cu certitudine că evenimentele din Ucraina şi Crimeea sunt o provocare pentru noi, atât în Asia Pacific cât şi în Europa”, a precizat Carlisle.

Există o creştere „semnificativă” a activităţi ruse în Asia-Pacific „şi credem că toate acestea au legătură cu evenimentele din Ucraina”. „Au venit cu aviaţia de rază lungă până la coasta Californiei, zburând deasupra insulei Guam”, a adăugat generalul.

„Asta pentru a-şi demonstra capacitatea de a efectua manevrele şi pentru a aduna informaţii”, a precizat acesta, adăugând că operaţiunile de supraveghere au observat şi exerciţiile militare ale Statelor Unite din Coreea de Sud şi Japonia.

Frecvenţa incidentelor din regiunea Asia-Pacific este „asemănătoare Războiului Rece”, a declarat Mike Green, vice-preşedintele CSIS.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în 2007 că Rusia va relua activitatea bombardierelor strategice din apropierea spaţiului aerian NATO, program întrerupt după căderea Uniunii Sovietice în 1992.

Putin, care a făcut anunţul în timpul unui exerciţiu militar comun cu armata Chinei, a declarat că mobilizările armate vor garanta securitatea Rusiei, precizând că celelalte naţiuni nu au anulat niciodată asemenea zboruri.