Australia, incendiile nu dau răgaz: 4 morţi şi 500 de case distruse

În statele New South Wales şi Queensland, au fost distruse de incendii mai multe clădiri decât în alte sezoane de vară din ultimii 100 de ani.
Incendii în Australia
Incendii în Australia (screenshot tramite foto news1.news)

Bilanţul incendiilor devastatoare care continuă să lovească Australia este copleşitor: patru morţi, 500 de case şi 600 de clădiri rurale distruse. În statele New South Wales şi Queensland, numărul clădirilor distruse de incendii este mai mare decât în alte sezoane de vară din ultimii 100 de ani. Potrivit Serviciului de pompieri din mediul rural, zona devastată din New South Wales este de peste un milion 650 de mii de hectare, mai mult decât în ultimele trei sezoane calde combinate, a declarat comisarul adjunct Rob Rogers. Sunt încă active 63 de focare, dintre care 35 nu sunt sub control, informează News1.

Peste 1.500 de pompieri, inclusiv mulţi sosiţi din alte state australiene şi Noua Zeelandă, încearcă să izoleze flăcările din suburbiile nordice ale Sydneyului până la graniţa cu Queensland, “făcând tot posibilul să pună în siguranţă cât mai mult pământ posibil înainte de a se înregistra temperaturi de până la 40 de grade însoţite de vânturi puternice aşteptate la jumătatea săptămânii", a adăugat Rogers.

Un imens avion cisternă, DC-10, cu o capacitate de 38.000 litri de apă şi lichid ignifug, a ajuns sâmbătă având în vedere condiţiile meteorologice care se vor agrava în zilele următoare.

Între timp, ministrul Trezoreriei, Dominic Perrottet, a anunţat noi fonduri pentru rezidenţi şi administraţiile locale afectate de incendii.