În Africa au loc mai multe incendii decât în Brazilia

Numai în Angola şi Congo au loc 10.000 de incendii active, comparativ cu 2.127 în Brazilia, majoritatea fiind utilizate pentru activităţi agricole şi pastorale. 10% din acestea scapă de sub control
Soldaţii armatei din Kenya luptă împotriva unui incendiu
Soldaţii armatei din Kenya luptă împotriva unui incendiu (ANDREW RENNEISEN/GETTY)

Pe fondul atenţiei publice captate de incendiile din bazinul Amazonului, o imagine de satelit difuzată acum câteva zile de NASA şi analizată de Weather Source dezvăluia că în Africa Centrală s-au produs mai multe incendii decât în Brazilia. Numai în Angola şi sudul Republicii Democrate Congo (RDC), au avut loc peste 10.000 de incendii active, comparativ cu 2.127 în ţara sud-americană.

O imagine satelitară arată focul care traversează Angola, Zambia şi Congo, pe 25 august
O imagine satelitară arată focul care traversează Angola, Zambia şi Congo, pe 25 august (NASA)

În cadrul summitului G7 de la Biarritz, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat posibilitatea deblocării fondurilor pentru combaterea incendiilor şi pe continentul african. Cu toate acestea, potrivit experţilor, fenomenele nu sunt comparabile pe cele două continente. Majoritatea incendiilor din Africa apar în fiecare an, corespund tehnicilor agricole ancestrale utilizate de om în activităţile agricole şi pastorale, sunt controlate şi nu afectează întinderile mari împădurite, ci păşunile şi terenurile agricole.

„Folosirea focului pentru vânătoare, favorizarea celor mai bune plante pentru alimente sau fibre, curăţarea terenurilor destinate agriculturii şi păşunatului, pentru facilitarea călătoriilor şi combaterea dăunătorilor este bine documentată, este tradiţională şi continuă astăzi în multe zone din Africa”, afirmă Peter Moore, specialist în gestionarea incendiilor în Departamentul Pădurilor din FAO. Acesta este un sistem preferat de majoritatea fermierilor, în special în zonele cu venituri mici şi unde agricultura nu este mecanizată, deoarece este mai ieftină, poate pune capăt anumitor dăunători şi boli, iar cenuşa furnizează substanţe nutritive pentru viitoarele culturi, deşi pe termen mediu şi fără o gestionare adecvată accelerează eroziunea solului.

Imaginea de satelit arată că, pe lângă Angola şi Republica Democrată Congo, ţări precum Zambia, Mozambic sau Madagascar suferă de acelaşi fenomen. Cu toate acestea, se estimează că nouă din zece incendii din Africa nu creează daune majore, ci mai degrabă beneficii pentru comunitate. Tosi Mpanu Mpanu, negociator congolez la conferinţele climatice ale Naţiunilor Unite, subliniază că „în Amazon, pădurea arde mai ales din cauza secetei şi a schimbărilor climatice. Dar în Africa Centrală se datorează în principal tehnicilor agricole”, relatează AFP.

Moore explică faptul că, potrivit celor mai recente studii, în fiecare an se produc incendii în procent de între 3% şi 4% din suprafaţa Pământului. Şi, deşi tendinţa este în scădere în Africa (300 de milioane de hectare arse în 2016 faţă de 340 de milioane în 2003), acesta este unul dintre cele mai afectate continente. Se estimează că 10% dintre incendii scapă de sub control şi sunt responsabile pentru 90% din suprafaţa care arde. „Acestea sunt cauze care conduc la pierderea de vieţi, daune materiale şi impact asupra mediului […] În multe ţări din Africa, capacitatea de gestionare a incendiilor nu este bine dezvoltată”, adaugă Moore. La origina incendiilor sunt, de obicei, accidentele, lipsa de înţelegere a riscului, practici proaste sau neglijenţă.

Potrivit afirmaţiilor lui Mpanu Mpanu pentru AFP, “acoperirea forestieră a RDC s-a redus de la 67% la 54% din teritoriul său între 2003 şi 2018”.

Preşedintele Félix Antoine Tshilombo Tshisekedi s-a referit, în discursul său de învestitură, la pierderea copacilor din bazinul râului Congo, cea de-a doua masă forestieră a Planetei. Într-o ţară în care doar 9% din populaţie are acces la electricitate, lemnul este o sursă importantă de energie şi este permisă exploatarea forestieră artizanală, care ascunde uneori interesele companiilor de exploatare forestieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură