Australia: 270 de balene pilot eşuate în largul Tasmaniei [video]

Nu se cunoaşte motivul care a atras balenele pilot la ţărm. Eşecul este comun în regiune, dar nu a existat unul la această scară din 2009.
Balene eşuate în Tasmania, Australia
Balene eşuate în Tasmania, Australia (screenshot tramite video Youtube)

Din cele aproximativ 270 de balene pilot blocate în largul coastei Tasmaniei, cel puţin o treime au murit. Şi, potrivit salvatorilor australieni, vor mai muri şi altele. Echipajele au reuşit să salveze 25 dintre ele, iar biologii marini afirmă că misiunea de salvare va dura probabil zile.

Salvatorii de la Tasmanian Marine Conservation Program au găsit trei grupuri de balene pilot eşuate în după-amiaza zilei de 22 septembrie, la Macquarie Heads - un loc îndepărtat al insulei în partea vestică a intrării în portul Macquarie, fără acces rutier sau suficient de larg pentru trecerea bărcilor. Nu se ştie ce le-a atras pe ţărm. Eşuarea nu este ceva neobişnuit în regiune, dar una la această scară nu a mai existat de mai bine de un deceniu. Ultima dată când Tasmania s-a confruntat cu o eşuare în masă a fost în 2009 şi a implicat în jur de 200 de balene pilot.

Aproximativ 210 mamifere erau deja eşuate pe o zonă de nisip lângă o rampă de bărci, 30 erau la câteva sute de metri distanţă, alte treizeci pe uscat de-a lungul litoralului. Multe dintre acestea se află în locuri „relativ inaccesibile”, ceea ce reprezintă o provocare pentru salvatori.

Operaţiuni de salvare

Unele dintre balenele aflate în apropierea apelor mai adânci au fost împinse cu succes în largul mării. Echipa, formată din aproximativ 40 de salvatori specializaţi, a început în această dimineaţă să conducă în apă un număr mic de balene pilot folosind echipamente specifice şi împingând animalele de pe zona de nisip în ape mai adânci.

"În mod normal avem de-a face cu animale care ajung mult mai departe pe plaje, deja uscate, dar acest caz este diferit. Am găsit şi animale pe care nu va dura prea mult să le reconducem în mare", a declarat biologul Kris Carlyon pentru BBC. Odată ce balenele pilot sunt conduse în apă, următorul pas este să le determine să pornească spre largul mării. Carlyon le-a spus reporterilor că aceasta ar putea fi o provocare dificilă şi pentru această manevră ar putea fi folosite bărcile.

„Multe dintre ele nu vor reuşi”

Unele exemplare sunt prea mari sau aflate într-un loc nepotrivit. Balenele pilot pot avea până la opt metri lungime şi cântăresc până la trei tone. „Ne vom concentra în spoecial pe animalele cu cele mai mari şanse”, a declarat dr. Carlyon. Balenele pilot pot supravieţui trei sau patru zile pe plajă, iar multe din acest grup sunt în stare bună şi au pielea umedă. Astăzi este cea mai importantă zi. Autorităţile au îndemnat cetăţenii să nu meargă la faţa locului, afirmând că au ajutoare suficiente.