Atacul din mall-ul Westgate: Kenya arestează un cetăţean britanic

Kenya: Flori pentru morţii din Nairobi. Septembrie 25, 2013
Kenya: Flori pentru morţii din Nairobi. Septembrie 25, 2013 (SIMON MAINA / AFP / Getty Images)

Guvernul kenyan a decretat trei zile de doliu, începând de miercuri, în memoria celor 67 de victime ale atacului din Mall-ul Westgate din Nairobi. Într-un discurs difuzat la televiziunea locală, preşedintele Uhuru Kenyatta a anunţat că printre cei ucişi se află cinci militanţi islamişti şi şase membri ai forţelor de securitate locale. 11 suspecţi atacatori au fost arestaţi.

Kenyatta a explicat că, potrivit rapoartelor de informaţii ”o femeie din Marea Britanie şi doi sau trei cetăţeni americani ar putea fi implicaţi în atac”. "În ceea ce priveşte naţionalitatea atacatorilor, informaţia este încă în curs de verificare. Nu putem confirma detaliile în acest moment. Experţii lucrează pentru a stabili naţionalitatea teroriştilor", a declarat preşedintele potrivit raportării BBC.

În conformitate cu ceea ce a fost declarat până în prezent, cel puţin 18 din cele 67 de victime erau cetăţeni străini din Marea Britanie, Canada, Franţa, Olanda, Australia, Peru, India, Ghana, Africa de Sud şi China.

Poliţia din Kenya care investighează atacul din mall-ul Westgate din Nairobi a arestat un cetăţean britanic la aeroportul din capitala Kenyei, a anunţat ziarul britanic The Daily Mail, adăugând că bărbatul, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat luni după-amiază în timp ce încerca să părăsească aeroportul. Potrivit publicaţiei, cetăţeanul britanic, care este de origine somaleză, a fost oprit la controlul paşapoartelor în timp ce se pregătea să se urce la bordul unui avion al Turkish Airlines. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Marea Britanie a confirmat că sunt la curent cu arestarea lui.

Grupul islamic extremist Al-Shebab susţine că în timpul asaltului asupra Mall-ului Westgate din Nairobi au fost ucişi 137 de ostatici - o cifră care nu se potriveşte cu cea comunicată de autorităţi, fiind mult mai mare decât aceasta.

Planul de a ataca Mall-ul Westgate din Nairobi a fost organizat cu săptămâni sau luni înainte pe teritoriului somalez, de ''aripa operaţională externă" a grupului Shabab. Militanţii care ar fi trebuit să efectueze atacul au fost atent selectaţi din rândul celor care vorbeau limba engleză şi astfel ţinta, centrul comercial al capitalei kenyene, a fost studiată în detaliu pe hartă, până la conductele de aer, scrie ziarul New York Times. Planul a fost probat şi echipa a fost trimisă la faţa locului trecând neobservată prin frontiera kenyană. Cu o zi sau două înainte de atac, arme automate puternice au fost introduse în secret într-un magazin din interiorul centrului cu ajutorul unui angajat.

Constatări iniţiale citate de New York Times au fost relatate de surse americane ale forţelor de securitate. Încă nu se ştie cu certitudine naţionalitatea teroriştilor care au luat parte la atac, au anunţat aceleaşi surse, subliniind că masacrul a fost meticulos dezvoltat cu scopul de a atrage atenţia maximă. "Au avut oameni acolo, au avut material. Totul era gata atunci când militanţii au intrat."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe