Britanica Samantha Lewthwaite, "văduva albă" printre teroriştii de la Westgate?

O aripă a centrului comercial Westgate din Nairobi, cu urme de gloanţe, în urma atacului terorist din 23 septembrie 2013
O aripă a centrului comercial Westgate din Nairobi, cu urme de gloanţe, în urma atacului terorist din 23 septembrie 2013 (CARL DE SOUZA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.09.2013

Potrivit unor publicaţii britanice, Samantha Lewthwaite, văduva lui Jermaine Lindsay, unul din autorii atacurilor împotriva reţelei de transport din Londra din 2005, ar fi participat la asaltul asupra centrului comercial Westgate din Nairobi, în care au murit peste 60 de persoane, notează marţi ziarul La Razon.

Un purtătorul de cuvânt al Foreign Office a declarat agenţiei EFE că "nu există probe" privind posibila participare a lui Lewthwaite la acest atentat şi a precizat că guvernul britanic nu vrea să speculeze în legătură cu acest subiect.

La atentatele din 2005 din Londra, patru terorişti sinucigaşi au făcut să explodeze bombele aflate în rucsacurile lor în metrouri şi autobuze, provocând moartea a 56 de persoane şi numeroşi răniţi.

Lewthwaite, originară din Aylesbury, din afara Londrei, este căutată de poliţia kenyană pentru presupusă legătură cu celule teroriste, potrivit presei britanice. Mass-media au supranumit-o 'văduva albă' şi au precizat că ea ar fi fugit din Kenya în Somalia.

Premierul britanic, David Cameron, prezidează marţi comitetul de urgenţă Cobra pentru a aborda atacul terorist asupra centrului comercial din Nairobi, în care trei britanici şi-au pierdut viaţa. Pe contul său de Twitter, şeful guvernului a informat marţi că îşi va scurta vizita la Balmoral, în Scoţia, pentru a se întoarce după-amiaza la Londra şi a conduce reuniunea.

MAE britanic nu a comentat presupusa participare a unei femei britanice în atentatul asupra centrului comercial din Nairobi şi s-a limitat să confirme că nu este la curent cu informaţia.

Şefa diplomaţiei kenyene, Amina Mohamed, a asigurat luni, într-o declaraţie pentru televiziunea americană PBS, că printre autorii asaltului asupra mall-ului din Westgate se află 'doi sau trei' cetăţeni americani şi o femeie britanică, care au participat anterior şi la alte atentate teroriste.

La Londra, purtătorul de cuvânt al Foreign Office, a declarat că autorităţile britanice lucrează cu cele kenyene şi le sprijină "în investigaţiile" privind atentatul în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de persoane. "Marea Britanie va face tot posibilul pentru a-i sprijini pe kenyeni şi a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de acest atac sângeros", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor