Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Strasbourg, ucis de poliţie

Echipe de urgenţă şi poliţişti în apropierea locului în care a avut loc atacul din 11 decembrie 2018 din Strasbourg
Echipe de urgenţă şi poliţişti în apropierea locului în care a avut loc atacul din 11 decembrie 2018 din Strasbourg (Murielle Kasprzak/AFP/Getty Images)

Poliţiştii francezi l-au împuşcat mortal pe Cherif Chekatt, care potrivit autorităţilor a fost autorul atacului de marţi de la Târgul de Crăciun din Strasbourg, în care au fost ucise trei persoane şi rănite câteva, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a confirmat joi seară că poliţiştii l-au împuşcat pe suspect după ce acesta a deschis focul asupra lor pe o stradă din cartierul Neudorf din Strasbourg. Autorităţile au afirmat că suspectul era înarmat cu un cuţit şi pistol.

La câteva ore după ce a avut loc incidentul, agenţia de ştiri a grupului jihadist Statul Islamic a precizat că Chekatt a fost militant al organizaţiei, fără a oferi însă o dovadă în acest sens.

Suspectul în vârstă de 29 de ani a fost ţinta unei masive vânători internaţionale, în care 700 de poliţişti au încercat să îl prindă pe durata a aproximativ 48 de ore.

Înainte ca Chekatt să fie împuşcat poliţia a arestat o persoană, despre care a declarat că face parte din anturajul suspectului. În plus, alte patru persoane, părinţii şi doi fraţi ai suspectului, au fost arestaţi în legătură cu atacul de marţi din Strasbourg.

Investigatorii francezi tratează atacul de la Târgul de Crăciun, care a provocat rănirea a cel puţin 12 persoane, ca un act de terorism.

Martori prezenţi la faţa locului au declarat poliţiei că atacatorul a strigat “Allahu Akbar” (Dumnezeu este mare) înainte să deschidă focul.

Procurorii francezi susţin că Cherif Chekatt s-a aflat pe o listă de monitorizare a securităţii statului şi se presupune că acesta s-ar fi radicalizat în timp ce a ispăşit o serie de sentinţe cu închisoarea în Franţa, Germania şi Elveţia pentru infracţiuni care nu au avut legătură cu terorismul.