Atac terorist în New York City soldat cu 8 morţi şi 12 răniţi

Preşedintele american Donald Trump a ordonat intensificarea măsurilor de securitate după un atac terorist care a avut loc în New York. Poliţia a arestat un bărbat după ce acesta a intrat cu o furgonetă pe o pistă aglomerată cu biciclişti, ucigând 8 persoane.
Ofiţeri de poliţie prezenţi la faţa locului unui atac terorist în New York, 21 octombrie 2017.
Ofiţeri de poliţie prezenţi la faţa locului unui atac terorist în New York, 21 octombrie 2017. (Getty Images)

Opt persoane au murit şi 12 au fost grav rănite marţi după ce un bărbat a intrat cu o furgonetă pe o pistă de biciclişti aglomerată, după care s-a izbit de un autobuz şcolar, au declarat oficialii.

Incidentul a avut loc marţi în Manhattan, în apropiere de West Side Highway şi Chambers Street. Şoferul - un bărbat în vârstă de 29 de ani - a fost împuşcat în abdomen şi apoi a fost transportat la spital, aflându-se în custodia poliţiei în momentul de faţă. Poliţiştii au deschis focul după ce acesta a ieşit din furgonetă, înarmat cu o armă de paintball şi o armă cu bile.

Doi adulţi şi doi copii aflaţi în autobuzul şcolar în momentul incidentului au fost răniţi. Cinci dintre victimele atacului sunt din Argentina, a declarat ambasada ţării.

Mass media americană l-a identificat pe şofer în persoana lui Sayfullo Saipov, susţinând că este un cetăţean uzbek care a sosit în SUA în 2010. New York Post a raportat că atacatorul a fost un şofer Uber.

Act de terorism

Preşedintele american Donald Trump a condamnat atacul şi a ordonat înăsprirea suplimentară a controalelor asupra imigranţilor. El a indicat că incidentul este un atac terorist asociat cu grupul jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh.

“Nu trebuie să permitem [grupului jihadist] ISIS să se întoarcă sau să pătrundă în ţara noastră după ce i-am învins în Orientul Mijlociu şi în alte zone. Este suficient!”, a scris Trump pe Twitter.

“Tocmai am ordonat Departamentului pentru Securitatea Internă să intensifice Programul nostru de Verificare Extremă. Este în regulă să fii corect politic, dar nu în asemenea circumstanţe!”.

Trump a mai publicat o declaraţie în care a mulţumit primei echipe sosite la faţa locului “care a oprit suspectul şi a acordat imediat ajutor victimelor acestui atac laş”.

Oficiali ai poliţiei, care au cerut să rămână anonimi, au precizat pentru Associated Press că suspectul a strigat “Allahu Akbar” după ce a ieşit din vehicul.

Comisarul de poliţie James O’Neill a declarat jurnaliştilor că metoda atacului şi declaraţia suspectului au permis oficialilor să “eticheteze acest atac drept un incident terorist”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitatea Internă a declarat că este un “act evident de terorism”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe