Franţa: Două persoane înjunghiate mortal în Marsilia. Suspectul ucis de poliţie

Grupul jihadist Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru înjunghierea a două persoane la principala gară din oraşul francez Marsilia. Poliţia investighează incidentul după ce un suspect a fost împuşcat mortal.
O imagine cu scena atacului din Marsilia, 1 octombrie 2017: in dreapta, suspectul este văzut întins pe jos, iar in stânga una dintre victimele sale.
O imagine cu scena atacului din Marsilia, 1 octombrie 2017: in dreapta, suspectul este văzut întins pe jos, iar in stânga una dintre victimele sale. (Captură Imagine)

Ofiţerii de poliţie prezenţi la principala gară din Marsilia au împuşcat mortal un bărbat suspectat că ar fi atacat duminică două persoane cu un cuţit.

Cele două victime au murit în urma atacului, care a avut loc în jurul orei locale 1:45 p.m. (1145 UTC), potrivit mass mediei locale.

Aparent, bărbatul ar fi strigat “Allahu Akbar” înainte să fie împuşcat mortal de forţele de securitate, precizează publicaţia locală La Provence.

Grupul terorist Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru atac într-un mesaj postat pe website-ul său propagandistic Amaq, descriindu-l pe atacator ca fiind unul dintre “soldaţii” grupului.

Departamentul antitero al poliţiei a declarat că a deschis o anchetă asupra atacului, concentrându-se pe “omoruri asociate cu o organizaţie teroristă” şi pe “tentativa de ucidere a unui oficial public”.

Un martor a declarat agenţiei de ştiri Reuters că a văzut cum un bărbat a scos un cuţit din mâneca hainei şi a înjunghiat o fată şi o femeie, aparent strigând în acelaşi timp ceva similar cu expresia “Dumnezeu este cel mai mare” în limba arabă.

Un al doilea martor ocular a declarat postului de televiziune francez LCI că a scăpat la limită de atac: “El a atacat o fată care se afla pe o bancă la cinci sau şase metri de mine. A apucat-o de gât. Mi-am spus, ‘Visez, este un coşmar’. Apoi, a început să strige ‘Allahu Akbar’ şi nu am încercat să înţeleg ce spunea, am fugit. Am văzut cum fata murea din cauza sângerării. Câteva persoane au încercat să oprească sângerarea. Am doi nepoţi; mă gândeam la viaţa mea. Apoi au fost trase câteva focuri de armă”.

Gara a fost evacuată după atac.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat pe Twitter că este “profund dezgustat” de acest atac.

Biroul primarului din Marsilia, citat de ziarul Le Parisien, a declarat că s-ar putea ca numărul victimelor să fie mai mare.

Poliţia a precizat că suspectul avea în jur de 30 de ani, era cunoscut autorităţilor şi avea un cazier criminal.

Incidentul din Marsilia a avut loc la câteva zile după ce liderul Statului Islamic aparent a publicat o înregistrare audio în care a cerut susţinătorilor săi să lovească inamicii din Occident. În luna septembrie, 4 studenţi americani au fost stropiţi cu acid la gara din Marsilia de către o persoană care, aparent, suferea de o boală mintală.

În Franţa este declarată stare de urgenţă de 21 de luni, iar Macron intenţionează să transforme în lege anumite măsuri antiteroriste, susţinând că proiectul de lege pe care urmează să îl prezinte este suficient pentru înlocuirea stării de urgenţă actuale după ce va fi adoptat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe