Astronomii surprind cea mai mare explozie cunoscută în istoria universului

Johnston-Hollitt, directoarea MWA şi expertă în grupuri de galaxii, a comparat descoperirea cu descoperirea primelor oase de dinozaur.
Această erupţie extrem de puternică a avut loc în super-roiul de galaxii Ophiuchus
Această erupţie extrem de puternică a avut loc în super-roiul de galaxii Ophiuchus (Credits: X-ray: NASA/CXC/Naval Research Lab/Giacintucci, S.; XMM:ESA/XMM; Radio: NCRA/TIFR/GMRTN; Infrared: 2MASS/UMass/IPAC-Caltech/NASA/NSF)

Observaţiile unui grup îndepărtat de galaxii, efectuate cu ajutorul a patru telescoape, au relevat cea mai mare explozie observată vreodată în Univers după Big Bang.

Explozia provine dintr-o gaură neagră supermasivă din centrul unei galaxii aflată la 390 de milioane de ani lumină. A eliberat de cinci ori mai multă energie decât cea mai mare explozie cunoscută până în prezent.

Profesoara Melanie Johnston-Hollitt, de la Curtin University node of the International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) din Australia, a declarat că evenimentul a fost extraordinar de energic.

„Am văzut deja explozii în centrele galaxiilor, dar aceasta este într-adevăr uriaşă. Şi nu ştim de ce este atât de mare. Dar a fost foarte lentă, ca o explozie cu mişcare lentă care a avut loc de-a lungul a sute de milioane de ani”, a explicat Johnston-Hollitt într-o declaraţie.

Explozia s-a produs în super-roiul de galaxii Ophiuchus, la aproximativ 390 de milioane de ani lumină de Pământ. A fost atât de puternică încât a străpuns o cavitate în plasma clusterului: gazul de supraîncălzire care înconjura gaura neagră.

Profesoara Johnston-Hollitt a relatat că această cavitate din plasma clusterului fusese observată anterior cu ajutorul telescoapelor cu raze X. Dar oamenii de ştiinţă au exclus iniţial ideea că ar fi putut fi cauzată de o explozie de energie, deoarece era extrem de mare. „A existat scepticism din cauza dimensiunii exploziei”, a spus ea. „Dar, în realitate, chiar asta este. Universul este un loc ciudat.”

Cercetătorii şi-au dat seama de ceea ce au descoperit doar atunci când au observat grupul de galaxii Ophiuchus cu ajutorul telescoapelor radio.

„Datele radio se încadrează în interiorul razelor X ca o mână într-o mănuşă”, a declarat co-autorul Maxim Markevitch de la Goddard Space Flight Center al NASA. „Acesta este factorul decisiv care ne spune că aici a avut loc o erupţie de dimensiuni fără precedent.”

Descoperirea a fost făcută cu patru telescoape: Observatorul de raze X Chandra al NASA, XMM-Newton de la ESA, Murchison Widefield Array (MWA) în Australia de Vest şi gigantul radio telescop Metrewave (GMRT) din India.

Johnston-Hollitt, directoarea MWA (Murchison Widefield Array) şi expertă în grupuri de galaxii, a comparat descoperirea cu descoperirea primelor oase de dinozaur. „Ni s-au oferit instrumentele pentru a săpa mai adânc cu ajutorul telescoapelor cu frecvenţă joasă, aşa că acum ar trebui să putem găsi mai multe explozii de acest fel.”

Articol de referinţă: ‘‘Discovery of a giant radio fossil in the Ophiuchus Galaxy Cluster’, published in The Astrophysical Journal on February 28th, 2020.