Ashton Carter: remarcile lui Duterte despre Hitler, “foarte tulburătoare”

Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a condamnat comentariile făcute de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte în care a asemuit războiul său împotriva drogurilor cu eforturile lui Hitler de a elimina evreii. Carter a precizat că o astfel de comparaţie este “foarte tulburătoare”.
Secretarul de american al apărării Ashton Carter.
Secretarul de american al apărării Ashton Carter. (Captură Foto)

Luând cuvântul pe marginea unui summit pentru securitate al naţiunilor din Asia de Sud-Est în Hawaii, secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat jurnaliştilor că încă nu a discutat cu omologul său filipinez Delfin Lorenzana despre cele mai recente comentarii inflamatorii ale preşedintelui Duterte.

“Găsesc aceste comentarii ca fiind foarte tulburătoare”, a declarat Carter.

Liderul filipinez a provocat indignarea Germaniei când, la sfârşitul săptămânii trecute, a trasat o paralelă între campania sa mortală împotriva drogurilor şi Holocaustul nazist.

“Hitler a masacrat 3 milioane de evrei ... există 3 milioane de dependenţi de droguri. Există. Sunt fericit să îi măcelăresc”, a declarat el, aparent în necunoştinţă de cauză că aproape 6 milioane de evrei au fost ucişi în timpul celui de-al Treilea Reich al regimului nazist.

“Cel puţin, dacă Germania l-a avut pe Hitler, Filipine îl va avea pe... ”, şi a arătat înspre el.

Războiul împotriva drogurilor

De când a ajuns preşedinte la sfârşitul lunii iunie, războiul lui Duterte împotriva drogurilor a provocat moartea a peste 1.240 de suspecţi. Preşedintele filipinez a refuzat să calmeze situaţia sau să ceară scuze din cauza politicilor sale dure, susţinând că tacticile acestea sunt necesare pentru a soluţiona problemele ţării privind traficul şi abuzul de droguri.

Carter a declarat că Filipine este de mult timp un aliat al SUA, dar când i s-a cerut opinia în legătură cu dezvoltarea cooperării militare cu filipinezii după comentariile făcute de Duterte, el a declarat:

“Precum în cazul tuturor alianţelor, [cooperarea militară] depinde de continuarea existenţei unor interese comune. Până acum, istoria SUA-Filipine a avut acest lucru. Dorim să continuăm astfel. Vom discuta despre acest lucru cu guvernul filipinez”.

Nemulţumiri internaţionale

Ministerul german de Externe a publicat vineri o declaraţie, criticând remarcile lui Duterte şi cerând delegatului filipinez să “vină la sediul ministerului pentru a discuta chestiunea”.

“Este imposibil să se facă vreo comparaţie cu atrocităţile unice ale Holocaustului”, a declarat Martin Schäfer, purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Preşedintele Congresului Mondial al Evreilor, Ronald Lauder, a etichetat comentariile liderului filipinez ca fiind “revoltătoare”, solicitându-i acestuia să ceară scuze.

“Abuzul de droguri este o problemă serioasă. Dar ceea ce a declarat preşedintele Duterte nu este numai profund inuman, ci demonstrează o groaznică lipsă de respect pentru viaţă umană, un lucru cumplit pentru liderul ales pe cale democratică al unei ţări măreţe”, a susţinut Lauder într-o declaraţie.

La scurt timp după ce a ajuns la putere, Duterte a devenit renumit în lume pentru retorica sa inflamatorie – numindu-l pe preşedintele american Barack Obama “fiu de târfă”, deşi ulterior s-a distanţat de acel comentariu. Dar, vineri, el a pus şi mai multe paie pe foc, numindu-i pe criticii săi din Uniunea Europeană un “grup de idioţi în cea mai pură formă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe