Asediul continuă: „Zonă specială de siguranţă” la Pungeşti

Utilaje Chevron lucrând pentru instalarea primei sonde de explorare a gazelor de şist, la Pungeşti.
Utilaje Chevron lucrând pentru instalarea primei sonde de explorare a gazelor de şist, la Pungeşti. (Ioana Florea/Epoch Times)

Mai multe echipaje de jandarmi sunt cantonate la Pungeşti, pentru a asigura "liniştea" în zona unde reprezentanţii companiei Chevron efectuează lucrări pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist din ţară. Potrivit maiorului Marius Ţăranu, ofiţer relaţii publice în cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău, (citat de Agerpres) în zonă atmosfera este "una liniştită".

Nimeni nu mai protestează lângă gardurile (smulse) ale firmei Chevron, pe şosele nu mai sunt lanţuri umane, totul este "liniştit."

De asemenea, Poliţia Vaslui a constituit "zonă specială de siguranţă" în localităţile vasluiene Siliştea şi Pungeşti, numărul forţelor de ordine cantonate în zonă fiind suplimentat considerabil, pentru a se preîntâmpina izbucnirea unor "incidente" similare celor de sâmbătă, când protestatari anti fracturare hidraulică, veniţi din toată ţara, au smuls gardul ce împrejmuia perimetrul viitoarei exploatări Chevron.

Sâmbătă, televiziunile au prezentat scena restabilirii "ordinii şi disciplinei" în Pungeşti, comuna ai cărei locuitori sunt păziţi în regim de permanenţă de jandarmi din data de 2 decembrie, pentru a nu perturba lucrările Chevron.

După zile în şir de blocadă mediatică, sâmbătă televiziunile au prezentat imagini cu ambulanţe şi protestatari îmbrânciţi de jandarmi.

Sâmbătă, 7 decembrie, la Pungeşti s-au strâns protestatari din toată ţara, care au reuşit cumva să intre în localitate fără să fie opriţi de impresionantele efective de jandarmi care asigură "în regim de permanenţă" securitatea utilajelor Chevron. Aceştia s-au strâns pe terenul unui sătean, amplasat în faţa concesiunii Chevron, pentru a protesta. La proteste au luat parte şi oameni din satele din comuna Pungeşti, prea speriaţi de jandarmi pentru a lua parte la proteste, până ieri când le-au venit întăriri.

La un moment dat, nemulţumirea a erupt şi oamenii au trecut drumul. Sutele de protestatari de la Pungeşti, au reuşit să pătrundă în perimetrul Chevronului, rupând gardurile împrejmuitoare. Jandarmii au scăpat situaţia de sub control, iar oamenii revoltaţi au intrat pe proprietatea firmei gazifere, strigându-şi nemulţumirea şi aruncând cu pietre în camioanele şi utilajele de pe câmp.

Au urmat arestările, ridicările cu duba, devenite deja clasice la Pungeşti, după care Chevron a dat un comunicat prin care anunţă că lucrările se suspendă, pentru a le relua a doua zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne