Armata SUA retrage o parte din echipamentele sale din Siria

Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017
Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017 (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Armata SUA a început să scoată din Siria o parte din echipamentele sale, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat în luna decembrie că va retrage trupele americane din ţara răvăşită de război.

Un oficial american anonim din domeniul apărării a declarat joi pentru AFP că a confirmat scoaterea din Siria a unora dintre echipamentele militare americane. „Din motive de securitate”, totuşi, el a refuzat să ofere informaţii suplimentare.

Transferul echipamentelor este un semnal că Trump îşi onorează promisiunea de a retrage din ţara arabă cei aproximativ 2.000 de soldaţi americani.

Trump a susţinut că grupul jihadist Statul Islamic a fost înfrânt şi, prin urmare, nu mai există niciun motiv ca soldaţii americani să mai rămână în Siria.

Decizia anunţată de Trump a declanşat reacţii mixte atât în SUA cât şi în străinătate, iar secretarul american al Apărării, James Mattis, a demisionat din cauza a ceea ce el a numit a fi divergenţe politice cu Trump.

Totuşi, secretarul de stat american Mike Pompeo a promis că retragerea soldaţilor va avea loc în pofida dezaprobării venite din partea unor oficiali americani şi din partea aliaţilor.

În acelaşi timp, Pompeo a declarat că SUA urmăreşte să expulzeze toţi soldaţii iranieni din Siria.

„Este momentul ca vechile rivalităţi [din Orientul Mijlociu] să înceteze, pentru binele regiunii”, a afirmat Pompeo într-un discurs ţinut joi, în capitala egipteană Cairo, pe tema obiectivelor mai ample ale SUA în Orientul Mijlociu.

În ciuda asigurărilor privind retragerea trupelor americane, până acum nu a fost prezentat niciun termen limită pentru finalizarea acestui plan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe