Turcia sau Rusia? Ziar major turcesc: “Un puci non-violent se desfăşoară împotriva lui Trump”

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)

Turcia îl ia în vizor pe consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, John Bolton, după prestaţia din weekendul trecut în Orientul Mijlociu. De altfel, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat să se întâlnească cu Bolton înainte ca acesta să plece marţi din Ankara. Publicaţia turcă Daily Sabah, de orientare pro-guvernamentală, a raportat că Bolton a încercat să submineze decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din Siria prin stabilirea unor precondiţii.

Publicaţia a precizat că “un puci non-violent împotriva lui Donald Trump” este în desfăşurare şi că, de fapt, consilierul pentru securitate naţională “rebel” al lui Trump a fost trezit la realitate când a vizitat Turcia:

“În cazul în care consilierul american pentru securitate naţională John Bolton a crezut că vizita de ieri urma să fie o plimbare în parc, atunci a fost adus la realitate de primirea călduroasă din capitala turcă Ankara. A fost probabil o idee proastă ca Bolton să acţioneze pe cont propriu şi să încerce să impună condiţii în ceea ce priveşte retragerea SUA din Siria. Ţinând cont de faptul că Turcia se pregătea deja să trimită soldaţii în nordul Siriei înaintea anunţului surpriză de luna trecută al preşedintelui american Donald Trump, este momentul ca Washingtonul să accepte că nu negociază cu Turcia dintr-o poziţie de putere”, potrivit publicaţiei.

Articolul de opinie raportează că este clar faptul că opoziţia dură urmăreşte să îl submineze pe Trump din interiorul propriei administraţii:

Dacă exista vreo îndoială că opoziţia din sânul administraţiei Trump nu a fost reală, ceea ce s-a întâmplat după decizia lui Trump [de a retrage trupele americane din Siria] i-a contrazis pe sceptici. Bolton şi alţi câţiva membri ai administraţiei Trump comit o crimă serioasă împiedicându-l pe actualul preşedinte al Statelor Unite să anuleze deciziile eronate ale predecesorului său în teatrul de luptă sirian. Ceea ce se întâmplă în prezent nu este o dezbatere politică, ci o provocare directă la adresa democraţiei americane din partea unor birocraţi nealeşi. Într-adevăr, mulţi oficiali de rang înalt din administraţie lucrează din greu în interior la subminarea agendei preşedintelui Trump”, potrivit Daily Sabah.

Bolton pare să facă presiuni asupra lui Trump ca să amâne retragerea soldaţilor americani din Siria până când va primi asigurări de la Ankara că turcii nu îi vor ataca pe kurzii susţinuţi de SUA în regiune, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Bolton a dezvăluit schimbarea de direcţie în timpul unui interviu acordat duminica trecută, înaintea vizitei planificate în Israel şi Turcia cu scopul de a discuta termenii retragerii trupelor americane. Totuşi, rămâne neclar gradul în care Trump a aprobat “precondiţiile” şi, în ultimele zile, au fost transmise mesaje contradictorii atât de la Pentagon cât şi de la unii oficiali din administraţie.

În loc să se întâlnească cu Bolton, Erdogan a folosit un discurs programat anterior în Parlament, pentru a critica propunerile americanilor ca militanţii kurzi să joace un rol cheie în Siria după retragerea SUA, potrivit Bloomberg.

În mod notabil, preşedintele Trump a criticat luni un articol publicat de New York Times care l-a citat pe Bolton, sugerând că au fost anunţate noi precondiţii legate de retragerea din Siria şi că Bolton a subminat decizia lui Trump de a retrage rapid trupele americane din Siria.

Trump a criticat New York Times pe Twitter, susţinând că ziarul a publicat “un articol foarte incorect cu privire la intenţiile mele legate de Siria” şi că politica actuală este că “indiferent de declaraţiile mele iniţiale, vom pleca [din Siria] într-un ritm potrivit şi, în acelaşi timp, vom continua să luptăm împotriva ISIS şi vom face toate celelalte lucruri care sunt prudente şi necesare!”

Daily Sabah a mai raportat în legătură cu “puciul” împotriva preşedintelui american:

Un puci non-violent împotriva lui Trump este în derulare în Statele Unite. În ultimele zile, oficiali americani anonimi, precum autorul articolului de opinie publicat în The New York Times, au minţit în repetate rânduri poporul american pentru a-l forţa pe Trump să se îndepărteze de comentariile pe care le-a făcut despre Siria.

Bolton şi alţi lideri ai ‘rezistenţei’ trebuie să realizeze faptul că ei nu negociază cu Turcia dintr-o poziţie de putere. Guvernul turc a dezvăluit planul de a lua în vizor ţinte PKK/YPG în nordul Siriei cu mult timp înainte ca Trump să decidă retragerea [trupelor americane] din Siria. Dacă înalt oficiali americani continuă să inventeze noi reguli, turcii nu vor mai avea răbdare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe