După lovitura dată de Google, Huawei încearcă să îşi dezvolte propriul sistem de operare

(Getty Images)

Beijingul s-a confruntat luni cu o realitate şi mai dură a războiului comercial cu SUA: Google, care a cumpărat Android în 2005 şi al cărui program a devenit de atunci cel mai popular sistem de operare mobilă din lume, a declarat că retrage licenţa Huawei de a-i folosi sistemul de operare pentru noile telefoane mobile Android, cu scopul de a se conforma interdicţiei aplicate de guvernul american, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Totuşi, persoanele care deţin telefoane Huawei vor putea folosi şi actualiza aplicaţiile deja descărcate pe dispozitivele lor.

Într-un interviu cu Financial Times, Tim Watkins, director al Huawei în Europa de Vest, a afirmat că firma chineză a fost uimită de interdicţie, însă a precizat că s-a pregătit pentru acest lucru “cât a putut de bine”.

Totuşi, unii analişti au declarat că măsura a avut un impact puternic pentru o companie a cărei afacere cu smartphone-uri a crescut în ultimii ani, obţinând în primul trimestru al acestui an venituri de 59 milioane de dolari, în timp ce rivalii săi Samsung şi Apple au scăzut cu 10% şi, respectiv 23%. În 2018, Huawei a livrat aproximativ 200 milioane de smartphone-uri, majoritatea având preinstalate sistemul de operare Android.

“Huawei părea să aibă un elan de neoprit, dar cu o singură lovitură ar putea fi subminată ambiţia sa de a deveni cel mai mare producător de smartphone-uri din lume”, a declarat Ben Wood, analist principal la CCS Insight. Un alt consultant în telecomunicaţii citat de Financial Times a afirmat că măsura luată de Google este cel mai clar semn de până acum că partenerii companiei Huawei “abandonează nava”. El a prezis că Washingtonul va începe acum să “strângă cu adevărat şi în mod corespunzător linia de aprovizionare”.

Chiar şi fără presiuni suplimentare, Huawei se confruntă cu mari probleme: compania a fost plasată pe lista “entităţilor interzise” a Casei Albe, lucru care interzice companiilor americane să furnizeze tehnologie companiei chineze.

Dar, potrivit unui raport Financial Times separat, în cazul în care va fi blocat accesul smartphone-urilor Huawei la sistemul Android, compania va fi capabilă să îşi creeze propriul sistem de operare pentru telefoane mobile.

Şi, deşi Huawei este încrezătoare că va avea în curând propriul sistem de operare, ideea de bază este că gigantul în telecomunicaţii nu are un Plan B disponibil acum.

Aceasta este o problemă majoră pentru companie care, marţi, şi-a lansat noul smartphone Honor în Londra. Dar, potrivit Financial Times, “reţele precum Vodafone sau EE evaluează dacă vor menţine produsele Huawei în centrul strategiei lor de lansare pentru 5G, noua generaţie a Internetului mobil”.

Încercând să găsească alternative, Huawei a promis clienţilor săi că telefoanele actuale vor continua să funcţioneze şi să aibă acces la Play Store-ul Google pentru a cumpăra aplicaţii.

Huawei s-a descris drept o victimă a războiului comercial continuu dintre SUA şi China, iar Watkins a susţinut că gigantul chinez a fost prins la mijloc. De altfel, el a avertizat: “Viitorul nu este atât de sigur” [pentru Huawei].

De asemenea, Watkins a afirmat că grupul se pregăteşte pentru cel mai rău scenariu, după ce a devenit ţinta administraţiei SUA în 2018 şi a depus eforturi pentru dezvoltarea propriului sistem de operare. El a precizat că sistemul de operare a fost testat în unele zone ale Chinei.

Totuşi, crearea unui noi sistem de operare nu este o chestiune simplă: compania chineză în comerţ electronic Alibaba a încercat să construiască un “Android al Chinei”, însă a intrat într-o dispută cu Google referitor la cât de diferit era sistemul său Aliyun de Android.

Planul B

Huawei – care pe lângă Android pentru telefoanele mobile foloseşte şi sistemul Windows de la Microsoft pentru laptop-urile şi tabletele sale, ce vor fi probabil următoarele ţinte ale SUA – a urmărit de mult timp să îşi dezvolte propriile sisteme de operare. Într-un interviu cu publicaţia germană Die Welt, confirmat ulterior de Huawei, Richard Yu, director executiv al diviziei pentru clienţi din cadrul companiei, a declarat că aceasta va fi “pregătită” în cazul oricărei includeri pe vreo listă neagră.

“Acesta este planul nostru B. Dar, bineînţeles, preferăm să lucrăm cu ecosistemele Google şi Microsoft”, a declarat el publicaţiei germane în luna martie. Microsoft a refuzat să comenteze.

În plus, Huawei se bazează pe cipurile produse de Qualcomm şi Intel, însă aceşti doi producători, ca şi Xilinx şi Broadcom, i-au anunţat pe angajaţii lor că până la noi ordine nu vor mai furniza produse companiei Huawei.

Analişti de la Citi au publicat un raport de cercetare în care au afirmat că interdicţia asupra utilizării Android ar putea paraliza afacerea Huawei cu smartphone-uri şi echipamente.

Deşi Huawei poate folosi versiunea open, de bază, a sistemului Android pentru telefoanele sale, viitoarele smartphone-uri şi-ar putea pierde accesul la aplicaţii precum Youtube, Gmail şi Maps, Google Play şi update-uri privind securitatea. Acest lucru probabil va avea un efect dur, deoarece noile telefoane nu vor mai fi preferate de clienţii din afara Chinei, unde multe dintre aplicaţiile de la Google au fost deja interzise.

Analistul independent Richard Windsor a afirmat că pierderea ecosistemului Google probabil va costa Huawei toate livrările sale de smartphone-uri în afara Chinei – lucru care, potrivit datelor oferite de firme de consultanţă, inclusiv Counterpoint Research, reprezintă aproximativ jumătate din totalul produselor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe