Companii hi-tech americane se alătură Google şi suspendă legăturile cu Huawei

(John Macdougal/AFP/Getty Images)

Companii hi-tech americane de top au suspendat livrările de programe şi echipamente către compania de telecomunicaţii chineză Huawei, care a suferit recent o serie de lovituri din partea administraţiei preşedintelui american Donald Trump.

Potrivit Bloomberg, producători de cipuri, inclusiv Intel, Qualcomm, Xilinx şi Broadcom, i-au anunţat pe angajaţii lor că până la noi ordine nu vor mai furniza produse companiei Huawei.

Anterior, Google a devenit prima dintr-o serie de corporaţii americane care şi-a suspendat legăturile cu Huawei, blocând livrarea de echipamente şi a unor servicii de software către compania chineză.

Viitoarele telefoane Huawei, care folosesc sistemul de operare Android al Google, vor pierde accesul la update-uri pentru unele aplicaţii Google, inclusiv Youtube şi Maps, deşi dispozitivele existente vor fi scutite de acele restricţii.

Se aşteaptă ca măsura să aibă un impact limitat asupra pieţei chineze, unde majoritatea aplicaţiilor mobile ale Google sunt deja interzise, iar utilizatorii aleg alternative oferite de firmele competitoare locale.

Huawei a declarat că, totuşi, va continua să furnizeze update-uri de securitate şi servicii tutor smartphone-urilor şi tabletelor sale existente. “Vom continua să construim un ecosistem de software-uri sigur şi sustenabil pentru a furniza cea mai bună experienţă tuturor utilizatorilor din lume”, a precizat luni un purtător de cuvânt al Huawei.

În 15 mai, Trump a declarat stare de urgenţă naţională în ceea ce priveşte echipamentele de telecomunicaţii produse de străini, ce sunt considerate a fi o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Ordinul executiv nu a făcut în mod specific referire la anumite companii sau ţări, însă, în aceeaşi zi, Departamentul Comerţului a inclus pe o listă neagră Huawei şi 68 de companii afiliate, interzicându-le să cumpere fără permisiune echipamente şi componente de la companii americane.

Washingtonul a încercat în ultimele luni să convingă aliaţii din întreaga lume să nu permită folosirea produselor Huawei în construirea reţelelor 5G, dar fără prea mare succes. Iar acum, producătorul chinez de smartphone-uri şi echipamente de telecomunicaţii a susţinut că este dispus să semneze aşa-numite acorduri “no-spy” (de interzicere a spionajului) cu guvernele care îi adoptă tehnologia.

De asemenea, anul trecut, SUA, Australia, Japonia şi Noua Zeelandă au interzis participarea companiei Huawei la contracte guvernamentale, invocând temeri legate de securitatea naţională, în timp ce alte ţări au afirmat că sunt la rândul lor îngrijorate de activităţile Huawei.

Câteva ţări, totuşi, au refuzat să cedeze presiunii americanilor. Economii UE majore precum Germania şi Italia permit companiei Huawei să participe la construirea reţelelor G5. Între timp, Marea Britanie a mers chiar mai departe şi, luna trecută, a permis Huawei să furnizeze componente pentru părţile mai puţin sensibile ale viitoarei reţele 5G.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.