Arafat, despre dosarele DNA privind achiziţiile suspecte: Nu mi-e teamă de controale. Dar puteau fi făcute mai târziu

Raed Arafat
Raed Arafat (Epoch Times România)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a discutat, joi seara, la Realitatea Plus, despre dosarele penale deschise de DNA pentru o serie achiziţii publice de echipamente medicale în timpul stării de urgenţă, precizând că nu îi este frică de controale, doar că puteau fi făcute şi la o dată ulterioară, nu acum când autorităţile se pregătesc pentru un eventual val doi al pandemiei de coronavirus.

“S-a interpretat greşit ce am zis. Nu sunt împotriva controalelor. Nu mi-e teamă de controale. Dacă cineva a făcut un act de corupţie intenţionat, să răspundă. Dar acum trebuie să fim toţi uniţi. Avem o fereastră de timp acum ca să nu ne prindă nepregătiţi un eventual val doi la toamnă şi nu trebuie să pierdem timpul. Controalele sunt bine venite, dar noi putem fi controlaţi şi mai târziu, că nu fugim nicăieri şi trebuie să ne pregătim acum”, a afirmat Arafat, citat de Hotnews.ro.

Remarcile şefului DSU vin în contextul în care, joi, procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat că procurorii anticorupţie au deschis 33 de dosare privind achiziţiile legate de pandemia de coronavirus de la debutul stării de urgenţă.

Unul dintre aceste dosare vizează celebra achiziţie de măşti făcută de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), mai exact contractul de 12 milioane de euro pentru măşti de protecţie încredinţat firmei paravan a unei bucătărese.

“Sunt dosare referitoare doar la achiziţia în legătură cu pandemia, la combaterea pandemiei. Pot confirma că avem un dosar – am avut chiar patru – cu Romwine and Coffee, cu precizarea că DNA e prima instituţie care s-a autosesizat cu privire la aceste suspiciuni, apoi a apărut în presă informaţia şi alte instituţii s-au autosesizat în legătură cu acest dosar. Ne-a îngreunat aflarea adevărului în această cauză”, a susţinut Bologa. Detalii aici.

Reamintim că, în luna aprilie, Arafat a declarat că, în opinia sa, după trecerea epidemiei de coronavirus nu ar trebui să fie deschise dosare pe numele celor care au ocolit regulile birocratice pentru a urgenta achiziţiile de materiale de protecţie şi medicale necesare. Totuşi, Arafat a punctat că cei care au profitat de criză pentru a-şi atinge interesele personale şi au comis ilegalităţi ar trebui sancţionaţi. De asemenea, şeful DSU a explicat că se poate vorbi de două aspecte în acest caz: corupţia reală şi depăşirea anumitor obstacole birocratice, când cineva a încălcat o procedură sau regulă pentru a se accelera umplerea stocurilor de măşti, de exemplu, dar care nu a periclitat corectitudinea. Arafat a mai precizat că astfel de ocoliri ale birocraţiei au loc în multe alte ţări.