Pandemia de corupţie. DNA a deschis 33 de dosare privind achiziţiile legate de combaterea Covid-19

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat că procurorii anticorupţie au deschis 33 de dosare privind achiziţiile legate de pandemia de coronavirus de la debutul stării de urgenţă.

Unul dintre aceste dosare vizează celebra achiziţie de măşti făcută de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), mai exact contractul de 12 milioane de euro pentru măşti de protecţie încredinţat firmei paravan a unei bucătărese.

"Sunt dosare referitoare doar la achiziţia în legătură cu pandemia, la combateria pandemiei. Pot confirma că avem un dosar – am avut chiar patru – cu Romwine and Coffee, cu precizarea că DNA e prima instituţie care s-a autosesizat cu privire la aceste suspiciuni, apoi a apărut în presă informaţia şi alte instituţii s-au autosesizat în legătură cu acest dosar. Ne-a îngreunat aflarea adevărului în această cauză", a declarat Crin Bologa, procurorul şef al DNA, citat de Europa Liberă.

Înainte să anunţe numărul de dosare deschise, şeful DNA a ţinut să transmită că în perioada aferentă stării de urgenţă, instituţia a fost obligată să îşi reducă activitatea şi să limiteze numărul de cauze în care desfăşoară anchete, pentru a respecta dispoziţiile celor două decrete de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României şi pentru a proteja sănătatea angajaţilor şi a persoanelor cu care interacţionează procurorii.

"În legătură cu pandemia provocată de coronavirus, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate un număr de 33 de dosare penale din care, în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze se efectuează cercetări şi în măsura în care activitatea de urmărire penală şi reglementările privind comunicarea publică o permit o să aducem la cunoştinţa publicului rezultatele.

Ca tipologii de anchete privind pandemia au reieşit:

a. încălcarea prevederilor legale pentru organizarea, atribuirea, derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie (măşti, viziere, combinezoane, izolete),
b. achiziţionarea de măşti medicinale, neconforme, considerate periculoase şi interzise în UE şi
c. stabilirea centrelor de carantină şi repartizarea persoanelor în centrele de carantină", a declarat Bologa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne