Arabia Saudită îşi deschide porţile: pentru prima dată oferă vize turistice

Mada’in Saleh,cel mai mare sit arheologic nabateean aflat la sud de Petra, Arabia Saudită
Mada’in Saleh,cel mai mare sit arheologic nabateean aflat la sud de Petra, Arabia Saudită (wikipedia.org)

Pentru prima dată, Arabia Saudită va oferi vize turistice. Anunţul a fost făcut de către guvernul din Riad. "Deschiderea Arabiei Saudite turismului internaţional este un moment istoric pentru ţara noastră", a declarat Ahmed Bin Aqil al-Khatib, preşedintele Consiliului Comisiei pentru Turism şi Patrimoniu Naţional, într-un comunicat. “Deschiderea pieţei turismului internaţional este un moment istoric pentru ţara noastră. Vizitatorii vor fi surprinşi [….] de comorile pe care le avem de împărtăşit, inclusiv cinci situri de patrimoniu UNESCO, o cultură locală vibrantă şi o frumuseţe naturală uluitoare", a afirmat Ahmed Bin Aqil al-Khatib.

Anunţul vine la două săptămâni după atacul asupra rafinăriilor petroliere saudite atribuit Iranului, care a zguduit piaţa petrolului brut şi a alimentat temerile unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu. Arabia Saudită îşi va deschide porţile pentru turişti din 49 de ţări, slăbind chiar şi restricţiile privind codul vestimentar pentru femeile străine, care nu vor fi obligate să poarte abaya, îmbrăcăminte încă obligatorie în public pentru femeile saudite.

Până acum, vizele turistice pentru Arabia Saudită erau acordate doar lucrătorilor expatriaţi, angajaţilor lor şi musulmanilor aflaţi în pelerinaj la Mecca şi Medina. Anul trecut, Riad a început să acorde vize temporare pentru evenimente sportive şi culturale.

Guvernul saudit speră că turismul poate produce 10% din PIB până în 2030 faţă de actualul 3%, atrăgând 100 de milioane de turişti pe an, dintre localnici şi străini.

Vizele valabile un an costă 75 de euro

Vizele turistice vor fi acordate cetăţenilor din 38 de ţări europene, şapte asiatice, inclusiv China, Coreea de Sud, Japonia şi Malaezia, precum şi din Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Costul unei vize este de 300 de riali, aproximativ 75 de euro. Cu toate acestea, va fi necesară o asigurare de 140 riali, aproximativ 35 de euro. Valabilitatea vizei va fi de 360 de zile, pentru şederi de până la 90 de zile, pentru un total de cel mult 180 de zile pe an.

Vizele vor fi disponibile pe internet începând cu 27 septembrie, iar indicaţiile se găsesc pe situl web al Saudi Commission for Tourism and National Heritage.

Procedura va dura „aproximativ 7 minute”, promite Ministerul Turismului.