Senatori americani cer administraţiei Trump să întrerupă discuţiile despre tehnologie nucleară dacă saudiţii nu consimt la neproliferare

(Getty Images)

Doi senatori democraţi din Statele Unite au cerut, miercuri, oficialilor administraţiei Trump să înceteze discuţiile cu Arabia Saudită cu privire la construirea de reactoare nucleare după bombardamentele rafinăriilor Aramco, care au redus la jumătate producţia de petrol a ţării şi instabilitate în Orientul Mijlociu.

Secretarul american pentru energie, Rick Perry, a declarat reporterilor marţi la o conferinţă în domeniul energiei nucleare de la Viena, Statele Unite vor furniza Arabiei Saudite tehnologie nucleară numai dacă ar semna un acord cu agenţia de monitorizare din cadrul ONU, care să permită inspecţii.

Însă Arabia Saudită refuză să fie de acord cu condiţii stricte de neproliferare, cunoscute sub denumirea Golden Standard, care ar împiedica îmbogăţirea uraniului şi reprocesarea combustibilul uzat - căi potenţiale de construire a unei bombe nucleare.

Senatorii Ed Markey şi Jeff Merkley, membri ai Comitetului pentru Relaţii Externe din Senat, au scris secretarului de stat Mike Pompeo şi lui Rick Perry cerând administraţiei să întrerupă discuţiile deschise recent cu Regatul despre dezvoltarea energiei nucleare.

Parlamentarii sunt îngrijoraţi de reticenţa Arabiei Saudite de a fi de acord cu Golden Standard, după ce, de facto, moştenitorul Regatului Saudit, Mohammed bin Salman, a declarat anul trecut că ţara sa nu vrea arme nucleare, dar va fi preocupat de acest lucru dacă Iranul le construieşte.

"Diseminarea tehnologiei nucleare în Arabia Saudită, în special fără garanţii adecvate, va oferi Riad-ului instrumentele de care are nevoie pentru a transforma viziunea despre arme nucleare a Prinţului Moştenitor în realitate", se arată în scrisoare, care a fost văzute de Reuters.

Departamentul de Stat şi Departamentul Energiei nu au comentat imediat.

Într-o scrisoare din 4 septembrie către ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, care a fost înlocuit duminică de prinţul Abdulaziz bin Salman, Perry a declarat că un acord privind energia nucleară „trebuie să conţină şi un angajament al Regatului de a renunţa la orice îmbogăţire şi reprocesare pentru perioada în care acordul are loc".

Dar scrisoarea, a cărei copie a fost obţinută de Reuters, nu a clarificat durata „termenului” în care Regatul va trebui să renunţe la aceste practici sau dacă acoperă uraniul de origine americană sau din alte ţări.

Un expert în non-proliferare a declarat că Administraţia vrea să transmită ideea că susţine standardul pentru neproliferare, dar ambiguitatea regulilor impuse de americani ar implica o oarecare largheţe acordată saudiţilor.

„De ce ai vrea să ajuţi Regatul să construiască reactoare nucleare după atacul asupra unei rafinării?”, a declarat Henry Sokolski, directorul executiv al Centrului de educaţie privind politica de non-proliferare din Washington. "Ce te face să crezi că este inteligent să construieşti o altă uzină energetică - de data aceasta nucleară?"

Perry a spus că dacă Statele Unite nu colaborează cu Arabia Saudită, alţi furnizori precum China şi Rusia ar putea ajuta regatul să dezvolte energia nucleară.

Unii parlamentari spun însă că dacă Rusia sau China vor ajuta Regatul să dezvolte energie nucleară fără garanţii adecvate de neproliferare, Washingtonul are instrumente pentru a combate acest lucru.

Riadul intenţionează să lanseze o licitaţie de mai multe miliarde de dolari în 2020 pentru a construi primele două reactoare nucleare, cu firme americane, ruse, sud-coreene, chineze şi franceze implicate în discuţii preliminare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe