Anul micilor partide. Fenechiu intră şi el în joc cu "Partidul Naţional Democrat"

Daniel Fenechiu
Daniel Fenechiu (facebook.com)

Anul 2015 se anunţă un an interesant. Monica Macovei, Mircea Geoană, Sebastian Ghiţă, Nicuşor Dan şi Ioan Ghişe şi-au anunţat deja intenţia de a-şi crea partide cu care să obţină voturile românilor la alegerile parlamentare din 2016. În scenă mai apare însă un competitor - Daniel Fenechiu, fostul lider al deputaţilor PPDD, care se aliniază noului trend politic.

Într-un interviu acordat stiripesurse.ro, Fenechiu dezvăluie că, alături de mai mulţi colegi din PPDD, lucrează la construcţia unui nou partid de dreapta - "Partidul Naţional Democrat" - iar săptămâna viitoare va începe deja strângerea de semnături pentru validarea acestuia.

"Un partid nou, cu oameni noi, competenţi şi integri. O alternativă la actuala clasă politică. În România ultimilor 25 de ani, doctrinele au rămas la un nivel pur teoretic. Chiar premierul Ponta a avut o mulţime de măsuri de dreapta, de partea cealaltă, în partidele aşa-zis de dreapta putem găsi o sumedenie de măsuri de stânga. În acelaşi timp, putem constata că perioadele însemnate de progres şi prosperitate din istoria României sunt strâns legate de partide de dreapta şi centru-dreapta, doctrină pe care o vom adopta şi noi", a precizat Daniel Fenechiu.

Deputatul este de părere că, în actualul context european şi mondial, iniţiativa şi competiţia onestă sunt singurele manifestări capabile să genereze prosperitate, dezvoltare şi care pot împinge lumea înainte.

"Mâna întinsă către stat nu va rezolva niciodată problema, iar generaţiile viitoare vor plăti datoriile generate de incompetenţa şi corupţia guvernanţilor. Cine a muncit o viaţă, trebuie să-şi primească pensia meritată, cine are un necaz trebuie sprijinit de stat, dar cine poate să muncească, va trebui să treacă la treabă", a subliniat Fenechiu.

"Politica trebuie făcută pentru oameni, nu pentru clasa politică şi camarila ei. O măsură bună e bună, chiar dacă provine chiar de la cel mai mare adversar politic, iar măsura proastă e proastă chiar dacă vine de la un aliat", a adăugat acesta.

Partidul nu se vrea a fi un partid al parlamentarilor cum şi-au propus Geoană şi Vanghelie, ci un partid al oamenilor, susţine Fenechiu, adăugând că au existat în mod evident şi discuţii cu parlamentarii, mare parte dintre aceştia fiind cei aleşi pe listele PPDD, dar şi cu colegi aleşi pe listele altor partide.

"Ceea ce va pot spune însă este că nu sunt singur. La începutul săptămânii vom avea o întâlnire cu cei interesaţi de noul proiect, după care o să vă dau şi cifre. Când vor fi sigure. Săptămâna viitoare începem strângerea de semnături. Cât despre structuri, pot să vă spun că stăm bine. Avem minim 2-3 oameni la nivelul fiecărei localităţi, oameni cinstiţi, care vor să facă parte dintr-un partid onest şi care au exerciţiul lucrului în echipă. Este suficient - zic eu, pentru această etapă", a afirmat politicianul.

Partidul Naţional Democrat va aduce, potrivit lui Fenechiu, o abordare nouă - simplă, profesionistă şi transparentă - şi mulţi oameni noi, iar conducerea va fi asigurată de acesta, împreună cu colegii cu care porneşte la drum, până la primul congres în cadrul căruia oricine va putea candida absolut orice membru al partidului, care va îndeplinii condiţiile de competenţă, integritate şi proiect politic.

Întrebat cum comentează intenţiile de înfiinţare a mai multor partide (Monica Macovei, Mircea Geoană, Sebastian Ghiţă, Nicuşor Dan), deputatul a replicat:

"Într-o ţară democratică dreptul la asociere este garantat prin Constituţie, iar statutul de partid politic parlamentar ţi-l dă electoratul prin vot. Din păcate, în România principiul constituţional al asocierii este îngreunat de o lege restrictivă, făcută de partidele mari pentru a bloca din faşă orice încercare de a le diminua monopolul politic şi, deci, de a schimba ceva în politică.

Personal nu cred că oamenii care au făcut parte, până mai ieri, din partide care au guvernat România - şi sunt părtaşi la situaţia de astăzi, mai pot fi o soluţie cum şi-o doresc românii, dar verdictul îl va da electoratul."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne