Anul 2019 debutează cu o eclipsă totală de Lună


Super Luna sangerie a Lupului.
Super Luna sangerie a Lupului. (pixabay.com)

Anul 2019 debutează cu un eveniment ceresc deosebit: eclipsa totală de Lună ce va avea loc în data de 21 ianuarie 2019. Aceasta este ultima eclipsă totală dintr-o serie de trei care au avut loc la un interval de circa şase luni. Eclipsa se va produce în Constelaţia Racul, la vest de roiul de stele Praesepe.

Atunci când Luna trece prin schimbări importante, primeşte diferite nume, care mai de care mai interesante. Atunci când Luna plină se află în punctul cel mai apropiat de Pământ (perigeu), aceasta se numeşte "Superlună", datorită dimensiunii ei enorme şi a luminozităţii sporite. Când este însă eclipsată de umbra Pământului, ea se numeşte “Lună sângerie”, datorită culorii roşii pe care o capătă.

Dar de această dată Luna ne va oferi un regal, căci se va afla în ambele faze în acelaşi timp, astfel că vom avea Superluna sângerie a Lupului. Eclipsa totală de lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2019 şi va dura o oră şi 2 minute, potrivit NASA. Evenimentul este vizibil în America de Nord şi cea de Sud, precum şi în mici zone din Europa, Africa şi Asia, unde oamenii vor vedea cum Luna se întunecă încet înainte de a deveni roşie.

Eclipsa va începe la ora 10:33 EST (3:33 a doua zi în GMT), când satelitul nostru intră în umbra Pământului. Eclipsa deplină, cu Lună întunecată, va începe la doar o oră mai târziu, la ora 21.41 EST (6:41 ora României) şi va atinge ora 21:16 (7:16 ora României) pe 21 ianuarie. Va dura până la ora 12:43 EST (7:43 ora României) înainte ca Luna să iasă încet din umbra planetei noastre.

Eclipsele de Lună au loc atunci când Luna traversează umbra Pământului de la Soare. În timpul fazei totale a eclipsei, lumina de la Soare se filtrează prin atmosferă, unde este împrăştiată şi reflectată de Lună. Luna devine roşie din acelaşi motiv pentru care apusurile de soare sunt roşii.

Potrivit time.com, termenul „Luna lupului" vine de la numele pe care unele grupuri de amerindieni le dau eclipselor de Lună care au loc de-a lungul unui an. Cea din luna ianuarie a fost numită astfel pentru că „în timpul iernii geroase, cu zăpezi mari, haitele de lupi urlă flămânde la marginea satelor indiene". Luna plină din ianuarie este numită şi „Luna veche" sau „Luna de după Yule".

Eclipsele lunare şi solare nu sunt fenomene cereşti obişnuite, întrucât Luna nu orbitează în jurul Pământului în acelaşi plan în care Pământul orbitează în jurul Soarelui. Astfel, eclipsele apar doar atunci când Pământul, Luna şi Soarele se află în syzygy - perigeu, un minunat termen astronomic folosit pentru a descrie trei corpuri cereşti în aliniere perfectă.

Dacă rataţi şansa de a vedea eclipsa totală de Lună din 21 ianuarie 2019, va trebui să aşteptaţi până în 26 mai 2021 pentru a o admira pe următoarea.