Angajaţii din sănătate protestează sâmbătă pentru demnitatea lor

Protest cadre sanitare
Protest cadre sanitare (Epoch Times România)

Peste 5.000 de angajaţi din domeniul sănătăţii vor protesta, sâmbătă, în Capitală, în faţa Guvernului şi Parlamentului, pentru a le cere aleşilor ţării să respecte demnitatea angajaţilor din sistemul medical. Doctorii nu ies în stradă pentru că sunt morţi de foame, ci pentru a face apel la demnitate, a informat preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

"Corpul medical, în acest moment, va merge până la capăt. În România, un guvern trebuie să ştie că guvernează pentru români, că în spatele cifrelor sunt oameni şi cetăţeni români şi că, indiferent de ce spune FMI, el [guvernul - n.r.] nu este dator FMI, ci cetăţenilor", a declarat Astărăstoae, prefigurând protestele ce vor urma.

Astărăstoae a mai declarat că dacă revendicările cadrelor sanitare nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest de sâmbătă, angajaţii din domeniul sănătăţii ar putea declanşa greva generală şi a avertizat Ministerul Sănătăţii să se aştepte la demisii în bloc.

"Această coaliţie [a Profesioniştilor din Sănătate - n.r.] iese în stradă pentru un concept care înseamnă demnitate - demnitatea unui cetăţean al României, demnitatea unui profesionist. Mâine vom ieşi în stradă pentru a clama demnitatea. Vom transmite un mesaj către societate. Cinci mii de drapele vor flutura şi vrem să transmitem că noi nu suntem slugi şi că vrem o altfel de societate. Noi vrem România noastră, în care inculţii să nu o ia înaintea culţilor", a explicat preşedintele CMR.

Despre apelul la demnitate al angajaţilor din domeniul sanitar a vorbit şi vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi:

"Noi, cei din sănătate, ne-am săturat să fim batjocoriţi. Marşul de protest se ţine, colegii vin din toate judeţele ţării. Mâine, peste 5.000 de profesionişti din sănătate vor ieşi în stradă să-şi strige, în tăcere, nemulţumirile", a declarat acesta, în asentiment cu doctorul Astărăstoae.

Principalele revendicări ale angajaţilor din domeniul sanitar sunt alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate

Cadrele medicale se vor strânge mâine, începând cu orele 10.00 în Piaţa Victoriei, în faţă la Guvern. Mitingul de protest va dura până la 11.45, şi se va desfăşura în perimetrul cuprins între bd. Aviatorilor, Şos. Kiseleff şi breteaua din Prelungirea bd. Iancu de Hunedoara.

Doctorii nu ies în stradă pentru că sunt morţi de foame, ci pentru a face apel la demnitate

Marşul cadrelor medicale va avea loc pe traseul Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - alveola Parc Izvor, informează un comunicat al Poliţiei Rutiere.

Circulaţia rutieră va fi restricţionată sâmbătă, între orele 11.45-13.00, din cauza unui marş al Federaţiei Sanitas pe traseul Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - alveola Parc Izvor, informează un comunicat al Poliţiei Rutiere.

Poliţia capitalei informează că circulaţia în Piaţa Victoriei va fi sistematizată pe principiul dublu sens pe bd. Aviatorilor, iar pe Şos. Kiseleff se va circula normal până în momentul plecării în marş a cadrelor medicale înspre Parlament.

Pe timpul marşului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe traseul de deplasare antemenţionat şi pe străzile adiacente la acesta, iar conducătorii auto sunt rugaţi să circule cu maximă atenţie în zonele menţionate şi să respecte cu stricteţe indicaţiile poliţiştilor rutieri, semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor rutiere.

Între orele 13.00 şi 13.30, profesioniştii din sănătate vor protesta în alveola de lângă Parc Izvor, poliţia rutieră adresându-le conducătorilor auto apelul de a circula cu maximă atenţie în zonele de mai sus menţionate şi să respecte cu stricteţe indicaţiile poliţiştilor rutieri, semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor rutiere.

La rândul său, Jandarmeria Capitalei reaminteşte că, în conformitate cu prevederile Legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne