Dr.Cezar Irimia: Reducerea bugetului la sănătate cu 50 de milioane - iresponsabilitate

Farmacie
Farmacie (Epoch Times România)

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR), Cezar Irimia, a afirmat marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation Healthcare", că decizia de a micşora bugetul sănătăţii este una iresponsabilă şi că, deşi Guvernul promite să facă reformă este incapabil de acest lucru.

"Premierul a tăiat 50 de milioane de la sănătate. Vorbim de iresponsabilitate. Bulgaria a reactualizat lista de medicamente compensate de patru ori din 2012, noi încă mai aşteptăm. Câţi copii vor mai muri? Chiar dacă ministrul Nicolaescu e deschis, este vorba de o decizie a Guvernului şi iată că banii nu vin, se duc", a susţinut Cezar Irimia.

Cezar Irimia a mai precizat că decizia Guvernului vine în contextul în care, în perioada 2009 - 2012, mortalitatea din cauza cancerului s-a dublat în România, iar, potrivit Jurnalului Internaţional de Oncologie, România alocă 52 de euro per pacient, faţă de 102 euro, care este media în UE.

"Am fost sacrificaţi ani de zile în numele crizei. Fără o infuzie de capital în sistemul de sănătate nu se poate face nimic. Guvernul promite, au deschidere către a face ceva, dar între dorinţă şi neputinţă, putem echivala cu impotenţa. Avem un guvern impotent, incapabil să facă reformă în sănătate. Mai aşteptăm o perioadă, dar nu prea lungă. Trebuie să facem ceva pentru copiii noştri. Trebuie să ne unim eforturile pentru a determina responsabilii să facă ceva. În orice ţară responsabilă s-a investit în sănătate şi educaţie în situaţie de criză, în România s-a tăiat", a adăugat Irimia.

Despre neajunsurile din sistemul sanitar a vorbit şi preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, explicând că în România sunt 2.400 de pacienţi cu scleroză multiplă înregistraţi care primesc tratament şi încă alţi peste 400 pe listele de aşteptare.

"Este o boală invalidantă. În şapte ani, pacientul ajunge în scaun cu rotile şi majoritatea sunt tineri. Lipsa fondurilor duce la handicaparea acestor oameni şi ei ajung să nu mai muncească. Devin persoane asistate care consumă de la buget pensie, însoţitor şi tratamentele sunt aceleaşi. Problema este că odată instalată boala, este ireversibilă. (....) E păcat să pierdem aceşti oameni", a susţinut Lăpădatu.

Rozalina Lăpădatu a mai spus că într-o situaţie similară sunt şi pacienţii care au lupus.

Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi redus cu 54,5 milioane lei, la a doua rectificare din acest an, potrivit proiectului de rectificare obţinut de Mediafax.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi au discutat, marţi, împreună cu alţi reprezentanţi din domeniul sănătăţii, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare", despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente necesare pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.

Conform OMS, în momentul de faţă există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Pentru restul de 75 la sută dintre bolile cunoscute se caută încă un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură