Unităţi de luptă americane în stare de alertă ridicată după încercuirea bazei aeriene de la Incirlik

Divizia Aeropurtată 101 de la Fort Campbell a funcţionat în stare de alertă de vineri seara. Nu este clar dacă evoluţia are legătură cu noua încercuire a bazei de la Incirlik de sâmbătă seara
Baza aeriană de la Incirlik, Turcia.
Baza aeriană de la Incirlik, Turcia. (Captură Foto)

Fort Campbell, Kentucky şi alte instalaţii de luptă active de pe cuprinsul SUA au fost plasate vineri în stare de alertă ridicată, conform unei surse militare.

Începând de vineri noaptea, toate unităţile Diviziei a 101-a Aeropurtate au activat pe baza unui ordin de rechemare de 12 ore, conform declaraţiei unui soldat de serviciu, alte baze militare aflându-se de asemenea într-o stare similară, pregătite pentru o potenţială desfăşurare pentru luptă.

“Ni s-a spus în cadrul unei şedinţe informative că ar putea fi vorba despre orice, precum un atac asupra Clarksville sau Nashville. Armele sunt blocate în vehicule, pregătite să fie montate rapid, a fost implementată o gardă de 24 de ore şi câinii au fost folosiţi pentru a controla fiecare automobil ce trece de poartă”, a declarat o sursă pentru website-ul Trunews.

Divizia 101 Aeropurtată este o decizie de elită specializată în infanterie uşoară în cadrul armatei americane, pregătită pentru operaţiuni aeriene de asalt.

Biroul pentru Afaceri Publice de la Fort Campbell, precum şi personalul de serviciu la nivel de brigadă, batalion şi companie nu au comentat şi nu au confirmat starea de alertă.

Sâmbătă noaptea, ziarul Hürriyet Daily News a raportat că 7.000 de poliţişti înarmaţi cu puşti şi vehicule blindate TOMA au încercuit Baza Aeriană de la Incirlik, blocând intrarea. Hürriyet a raportat că această evoluţie în teren fusese organizată de politia din Adana după ce ar fi primit informaţii cu privire la o nouă tentativă de lovitură de stat, lansată parţial de la această bază aeriană.

RT a raportat sâmbătă că o hartă în timpi reali a spaţiului aerian, publicată de FlightRadar24, părea să arate că spaţiul aerian din jurul bazei NATO a fost de asemenea închis. În plus, într-un mesaj postat pe Twitter, utilizatorul “Income Disparity” a raportat că comunicaţiile cu baza de la Incirlik au fost suspendate, atât prin email cât şi prin telefon.

Ministrul turc pentru Probleme legate de UE, Omer Celik, a minimalizat situaţia într-un post pe Twitter, susţinând că a avut loc o inspecţie de securitate.

Energia electrică a fost tăiată la Baza Aeriană de la Incirlik după ce puciul eşuat din 15-16 iulie a fost legat de comandantul militar turc al acestei baze. În acelaşi timp, discutând cu mass media, Hans Kristensen, director al Nuclear Information Project la Federation of American Scientists, a declarat că aproximativ 50 de focoase nucleare sunt depozitate la Incirlik şi că ar fi nevoie de trei săptămâni pentru a le transfera din buncărele subterane în cazul unei urgenţe.

Nu au fost publicate niciun fel de declaraţii din partea oficialilor militari americani despre acest eveniment, dar unele rapoarte media au circulat duminică şi au susţinut că blocada din jurul bazei a fost ridicată şi comunicaţiile repuse în funcţiune.

Luni dimineaţa, Biroul pentru Afaceri Publice de la Baza Aeriană din Incirlik a confirmat luni dimineaţa repunerea în funcţie a comunicaţiilor.