Ambasadori din ţările UE s-au deplasat la Comisia Juridică să ceară explicaţii pentru superimunitate

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.12.2013

Occidentul este extrem de îngrijorat de deciziile USL. Dovadă este faptul că ambasadorii Olandei, Franţei şi Germaniei s-au întâlnit joi cu deputaţi jurişti din cadrul Comisiei Juridice a Parlamentului pentru a discuta despre decizia extrem de controversată de a modifica Codul Penal. Ambasadorul Marii Britanii urmează se se întâlnească cu membrii comisiei.

Camera Deputaţilor a votat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

Raportul privind modificările aduse Codului Penal a fost adoptat luni seară, fără a fi dezbătut în plen, fiind supus direct votului final, parlamentarii neştiind de fapt ce votează.

„Demersurile au fost rapide, ascunse. E treaba parlamentarilor să fie transparenţi”, a explicat Băsescu.

În scurt timp au apărut reacţiile extrem de dure la ceea ce s-a considerat a fi un asalt al parlamentarilor asupra statului de drept, venite din partea preşedintelui, opoziţiei, ANI, DNA, Comisiei Europene, SUA, Olandei, Germaniei şi Marii Britanii şi a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Crin Antonescu a solicitat, joi, preşedintelui Camerei Deputaţilor rediscutarea legii privind super-imunitatea demnitarilor şi primarilor. PDL a depus o contestaţie la Curtea Constituţională în ce priveşte modificările Codului Penal.

Bogdan Ciucă despre întâlnirea cu ambasadorii

Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice, a declarat că în cadrul întâlnirii cu ambasadorii ţărilor UE nu s-au făcut abordări politice de niciun fel, ci au fost de ordin tehnic. Discutiile au fost deschise şi concrete şi s-a discutat fiecare articol în parte. Au fost niste clarificări binevenite pentru noi si pentru partenerii nostri. Cred ca domniile lor s-au lămurit că nu au fost schimbări pe fond, ci pe formă.

Reacţii în bloc ale reprezentanţilor comunităţii internaţionale

"Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale guvernului României şi ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvolta statul de drept - ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională - să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit. Integritatea celor care îmbracă funcţii publice, între care se numără şi parlamentarii, constituie - şi dincolo de aspectele de natură penală - un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilităţii în România. Pe acest fundal, urmărim cu atenţie şi îngrijorare actualele măsuri legislative", a precizat Ambasada Germaniei în cadrul unui comunicat de presă.

"Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele [la Codul Penal, n.r.] şi aşteaptă evoluţiile viitoare", se arată în răspunsul misiunii diplomatice la întrebările Mediafax.

Ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a precizat că este "îngrijorat de această problemă", el considerând că ANI şi DNA sunt motorul reformei în viaţa publică în România şi necesită sprijinul inclusiv al politicienilor.

"Eu cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică în România", a declarat diplomatul britanic, adăugând că speră că va exista din partea Parlamentului "un angajament consistent în sprijinul luptei împotriva corupţiei".

Ambasada SUA declara în cadrului unui comunicat de presă că "amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse. Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească".

Poziţia adoptată de Comisia Europeană faţă de modificările aduse Codului Penal din România va fi prezentată în raportul MCV din luna ianuarie, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt Mark Gray, precizând că orice oficial trebuie să se supună regulilor referitoare la corupţie şi conflict de interese.

"Am subliniat în rapoartele precedente - şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară - că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE", a afirmat Gray.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor