Ambasada nord-coreeană din Madrid compromisă de activişti. Materialele furate oferite FBI-ului
alte articole
Un grup de dizidenţi nord-coreeni a năvălit luna trecută în Ambasada Coreei de Nord din Madrid şi a oferit FBI-ului materiale furate de acolo, a declarat o instanţă spaniolă, potrivit Deutsche Welle.
Liderul presupusei „trupe de comando”, cetăţeanul mexican Adrian Hong Chang, a contactat „FBI-ul, în New York, la cinci zile după asalt, pentru a preda informaţii legate de incidentul de la ambasadă şi materialul audiovizual obţinut [de acolo]”, a precizat marţi Curtea Naţională a Spaniei.
Chang a condus o „organizaţie criminală” care s-a autoidentificat drept o „mişcare a drepturilor omului pentru eliberarea Coreei de Nord”, a declarat judecătorul José de la Mata într-un raport scris, după ce a ridicat un ordin de menţinere a discreţiei în privinţa cazului.
Raid misterios
Grupul de activişti se pare că a pătruns ilegal în Ambasada nord-coreeană în 22 februarie, i-a încătuşat pe angajaţi şi le-a pus căluş în gură, şi apoi a confiscat o serie de calculatoare, hard disk-uri şi alte documente.
De asemenea, activiştii i-au cerut ataşatului comercial al Ambasadei, So Yun-sok, să dezerteze, a susţinut judecătorul José de la Mata, adăugând că, aparent, oficialului i s-a pus căluş în gură după ce a refuzat să se conformeze.
A doua zi, Chang a zburat în SUA şi a oferit investigatorilor FBI documente nespecificate, a precizat instanţa, fără să elaboreze dacă biroul a acceptat materialul.
Dizidenţii îşi asumă răspunderea
De la Mata a declarat că autorităţile spaniole investighează cetăţeni americani, mexicani şi sud-coreeni pentru jaf, lansare de ameninţări şi vătămare corporală.
Spania a emis mandate de arestare internaţionale pentru Chang şi unul dintre complicii săi, conform agenţiei de ştiri AP.
Cheollima Civil Defense, un grup de dizidenţi nord-coreeni, şi-a asumat marţi răspunderea pentru incursiune, însă a negat că ar fi desfăşurat un atac.
SUA neagă implicarea
Incidentul a avut loc cu doar câteva zile înaintea celui de-al doilea summit dintre preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, desfăşurat în perioada 27-28 februarie în Hanoi, Vietnam.
Momentul incursiunii în Ambasadă a alimentat speculaţiile că grupul ar fi încercat să obţină informaţii privind fostul ambasador nord-coreean în Spania. Kim Hyok-chol a devenit negociatorul nuclear şef al Coreei de Nord în discuţiile cu SUA după ce a fost expulzat în calitate de ambasador în septembrie 2017.
Întrebat în legătură cu oferta lui Chang, FBI a precizat că nu comentează niciodată o investigaţie şi că se bucură de o „relaţie de colaborare puternică cu partenerii spanioli”.
Departamentul de Stat al SUA a negat că Washingtonul ar fi fost implicat în incidentul din Madrid. „Guvernul Statelor Unite nu a avut nimic de a face cu această situaţie”, a susţinut un purtător de cuvânt.
Coreea de Nord nu a comentat încă incidentul.