SUA sancţionează companii chineze care au ajutat Coreea de Nord să evite sancţiunile

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA
Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA (Getty Images)

SUA a luat în vizor două companii de transport maritim chineze suspectate că ar fi încălcat sancţiunile impuse Coreei de Nord, fiind prima măsură de acest gen de la eşuarea summitului de luna trecută dintre preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat, joi, că două companii chineze - Dalian Haibo Internaţional Freight Co Ltd şi Liaoning Danxing Internaţional Forwarding Co Ltd – nu vor mai avea acces la sistemul financiar american - nu vor mai putea accesa niciun activ aflat în SUA.

Trezoreria a mai afirmat că persoanele fizice şi companiile care fac afaceri cu cele două companii chineze ar putea de asemenea să fie penalizate de SUA.

Cel de-al doilea summit Trump-Kim a eşuat luna trecută în Vietnam din cauza neînţelegerilor cu privire la modul în care Phenian este dispus să îşi limiteze programul nuclear şi gradul în care SUA ar putea relaxa sancţiunile. Liderul american s-a retras pe neaşteptate de la negocieri şi ulterior a susţinut o conferinţă de presă.

În cadrul conferinţei, Trump a declarat că “a trebuit să se retragă” din cauza cererilor extreme ale lui Kim ca SUA să ridice toate sancţiunile aplicate Phenianului ca condiţie prealabilă pentru a începe denuclearizarea.

Totuşi, câteva ore mai târziu, ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-ho, a oferit o versiune complet diferită a evenimentelor, declarând reporterilor la o conferinţă de presă separată că Phenianul nu a cerut niciodată înlăturarea tuturor sancţiunilor şi că a urmărit doar eliminarea lor parţială.

În urmă cu câteva zile, adjunctul ministrului nord-coreean de Externe, Choe Son-hui, a declarat reporterilor că liderul de la Phenian este dezamăgit de faptul că nu a încheiat un acord cu Trump în timpul summitului din Hanoi din luna februarie.

Aparent, Kim îşi pierde rapid răbdarea, potrivit unui rezumat realizat de Vox cu privire la conferinţa de presă susţinută de Choi: “Coreea de Nord a ameninţat cu suspendarea discuţiilor diplomatice cu SUA, precum şi a moratoriului asupra testelor de rachete şi arme nucleare – o declaraţie provocatoare ce ar putea pune capăt unei perioade de luni de zile de armonie relativă între cele două naţiuni. “Nu avem nicio intenţie să cedăm în faţa cererilor SUA, sub nicio formă, şi nici nu suntem dispuşi să ne implicăm în acest tip de negocieri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe