"Am venit să te salut, frate de peste Prut!"- Înfrăţire simbolică la kilometrul 0 al Capitalei (Video)

Zeci de tineri basarabeni au fost întâmpinaţi vineri de unionişti la kilometrul 0 al Capitalei, în cadrul acţiunii "Vara înfrăţeşte Ţara".
Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei.
Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei. (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În jur de 100 de tineri de pe ambele maluri ale Prutului s-au prins vineri în hora Unirii, la km 0 al Capitalei, în cadrul unei acţiuni menite să marcheze startul oficial al unei campanii de suflet pentru milioanele de români - "Vara înfrăţeşte ţara" -, campanie organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

Sub genericul "Vara înfrăţeşte Ţara", fiecare persoană din România va avea oportunitatea de a vizita gratuit Republica Moldova şi fiecare locuitor din Republica Moldova va putea afla tot ce îşi doreşte despre România chiar din teren. În acest scop, unioniştii au creat platforma http://www.basarabia-acasă.ro/ unde oricine se poate înscrie pentru a-şi putea vizita fraţii de pe cealaltă parte a Prutului.

Dând startul acestei campanii, în jur de 100 de tineri, dintre care jumătate veniţi din Basarabia şi jumătate bucureşteni, s-au înfrăţit astăzi printr-o îmbrăţişare simbolică, făcând, totodată, schimb de steaguri. Fiecare basarabean a primit un drapel românesc şi fiecare român unul moldovenesc.

"Am venit să te salut, fratele meu de peste Prut", au cântat tinerii de pe ambele maluri ale Prutului, înainte şi după ce s-au prins în braţe.

Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei.
Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei. (Epoch Times)

"Ne-am adunat astăzi, simbolic, în mod egal, bucureşteni şi basarabeni pentru a spune către toată ţara că noi suntem fraţi de drept iar vara asta unim ţara. Prin prezenţa voastră aici, fraţilor din Basarabia, ne îmbogăţiţi pe noi, românii din ţară. Va mulţumim pentru asta şi va mulţumim că o să veniţi într-un număr atât de mare să fiţi oaspeţi.

În mod simbolic, fiecare am luat un steag astăzi, şi steagurile astea trebuie să străbată toată România, de la Nistru până la Tisa şi să le reunim în octombrie, la Chişinău când o să facem marşul nostru tradiţional. Trebuie să trezim ţara, Bucureştiul, Timişoara, Constanţa, Chişinăul! Dăm astăzi start Unirii", s-a adresat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012 tinerilor.

Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei.
Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei. (Epoch Times)

Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei.
Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei. (Epoch Times)

"Cu siguranţă, aceste momente îşi merită pe drept titlul de extrem de emoţionante pentru toţi, pentru fraţii români de pe ambele maluri ale Prutului. Spun asta ca o tânără basarabeancă venită aici în aşteptarea unei îmbrăţişări sincere pentru că da, noi trecem Prutul, venim cu un mesaj puternic, un mesaj al Unirii şi totuşi câteodată ne lipseşte o îmbrăţişare frăţească şi astăzi am primit-o.

Suntem siguri că o să menţinem această frumoasă legătură. O să vizităm ţara deja în componenţa unei familii pentru că până la urmă sângele şi istoria ne-au demonstrat un singur lucru – suntem un popor, cu o singură limbă şi o singură cultură", a declarat, pentru Epoch Times, Valeria, o tânără de 19 ani venită din Streşeni pentru evenimentul de astăzi.

Vara înfrăţeşte ţara

Potrivit preşedintelui Platformei Unioniste Acţiunea 2012, evenimentul de astăzi marchează lansarea Platformei Naţionale de Înfrăţiri Basarabia Acasă prin care fiecare basarabean se poate înfrăţi cu un român din ţară şi vice-versa.

"Dăm drumul, o să avem autocare în toată România şi sperăm noi să fie vara lui 2016 vara în care unim ţara, în care pornim de jos de la firul ierbii şi fiecare român se implică în acest deziderat naţional. Cum? E simplu, găsindu-şi virtual un frate din Basarabia, cazându-l dacă poate la el, ghidându-l prin oraş şi trecând şi el Prutul mergând în Basarabia să vadă ţara noastră întreagă pentru că şi acolo e România şi acolo sunt fraţii noştri care ne aşteaptă şi de multe ori nu au nevoie nici de cazare, nici de mâncare, ci au nevoie de o vorbă caldă şi de o îmbrăţişare din partea noastră.", a explicat George Simion pentru Epoch Times.

Deja în cadrul acestei acţiuni sute de basarabeni sunt veniţi în România, la Târgu Mureş, Constanţa etc. şi numeroşi români sunt peste Prut.

Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei.
Flashmob unionist la kilometrul zero al Capitalei. (Epoch Times)

Anterior evenimentului de astăzi, Acţiunea 2012 a înfrăţit câteva sute de primari de pe ambele maluri ale Prutului şi câteva sute de licee.