Analist rus: ”Rusia vrea să blocheze orice şansă de aderare a R.Moldova la NATO” (video)

Prin propunerea unui statut special pentru Transnistria, Moscova vrea ca statutul de neutralitate al R.Moldova să fie bătut în cuie şi să blocheze orice aderare la NATO, susţine Serghei Utkin de la Academia de Ştiinţe din Moscova. În opinia sa, unirea cu România ar fi o reţetă de distrugere a ţării.
Serghei Utkin
Serghei Utkin (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

”Pentru Rusia este important ca Transnistria să aibă un cuvânt de spus în privinţa politicii externe a R.Moldova şi să blocheze o eventuală aderare la NATO. Aceasta este opţiunea pe care Moscova vrea s-o excludă şi o poate face nu doar prin federalizare, ci şi printr-un acord internaţional cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic care să stipuleze ce poate şi ce nu poate face R.Moldova”, a explicat Serghei Utkin, şeful Departamentului evaluare strategică din cadrul Centrului de analiză a situaţiilor al Academiei de Ştiinţe de la Moscova, într-un interviu acordat Epoch Times în marja conferinţei internaţionale ”Europe East – Falling between the cracks?”, organizate miercuri de German Marshall Fund la Bucureşti.

Epoch Times: Ce planuri are Rusia în prezent cu R.Moldova? A fost vizita lui Grigori Karasin la Chişinău, apoi cea a ministrului de Externe moldovean Galbur la Moscova, unde a discutat cu Serghei Lavrov. Rusia a spus că doreşte un statut special pentru Transnistria...

Senzaţia mea este că planurile sunt încă în curs de elaborare. Cred că Moscova va continua să susţină Transnistria, chiar dacă Rusia are probleme economice. Întrebarea este dacă putem construi un cadru mai solid pentru soluţionarea conflictului care să fie acceptabil pentru Tiraspol, pentru Chişinău şi pentru Moscova, pentru toate părţile implicate.

Văd această intensificare a vizitelor ca pe un semn că toată lumea încă speră să se ajungă la un rezultat palpabil în aceste negocieri, pas cu pas. Vom vedea dacă Moscova va putea ajunge la un acord cu actualul guvern din Chişinău privind un plan de soluţionare a crizei transnistrene precum planul Kozak. Statutul special pentru Transnistria trebuie să facă parte din acesta.

Încearcă Rusia să impună o federalizare a R.Moldova?

Termenul federalizare este folosit în contexte diferite. Unii critici spun că federalizarea nu va funcţiona pentru că ţara este prea mică sau pentru că ea va fi folosită de puteri externe. Eu cred că poţi evita să-i spui federalizare, poţi găsi un alt termen, dar este important pentru Kremlin ca statutul de neutralitate al R.Moldova să fie garantat ferm în anii următori, inclusiv prin faptul ca Transnistria să aibă un cuvânt de spus în deciziile luate la Chişinău.

Putem să n-o numim federalizare, să avem diferite sisteme prin care banii să circule între capitală şi regiuni, o separare a puterilor între centru şi municipalităţi, dar ce este important este ca Transnistria să aibă un cuvânt de spus în privinţa politicii externe a R.Moldova şi să blocheze o eventuală aderare la NATO.

Aceasta este opţiunea pe care Moscova vrea s-o excludă şi o poate face nu doar prin federalizare, ci şi printr-un acord internaţional cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic care să stipuleze ce poate şi ce nu poate face R.Moldova. Unii vor spune că aceasta este o limitare a suveranităţii, dar dacă ea vine în schimbul unei stabilităţi mai mari a statului, o parte a populaţiei moldovene ar putea s-o ia în calcul.

Cu alte cuvinte, Rusia vrea ca R.Moldova să rămână într-o zonă gri între Vest şi Est, între UE şi Rusia, şi să nu-şi continue nici drumul european...

Nu cred că dezvoltarea şi prosperitatea unei ţări depind direct de aderarea la UE şi NATO. Vedem ţări în UE care au probleme în a se dezvolta şi unele care nu sunt membre al niciunui bloc şi nu au aceste probleme.

Guvernele de la Chişinău au spus ani în şir că susţin aderarea la UE, dar au fost exemplare în materie de corupţie şi proastă guvernare. Sunt foarte multe de făcut pentru dezvoltare în R.Moldova şi acest lucru poate fi făcut înăuntrul sau în afara structurilor UE, dar oricum trebuie să menţii relaţii bune şi cu Rusia, şi cu UE. Dacă asta înseamnă confirmarea neutralităţii, nu este cel mai rău lucru.

Forţele politice pro-ruse vor încerca să profite de această nemulţumire şi vor predica integrarea în Uniunea Eurasiatică, deşi nimeni nu înţelege cum va funcţiona aceasta dată fiind relaţia tensionată dintre Rusia şi Ucraina şi faptul că R.Moldova este total izolată din punct de vedere geografic de Rusia.

Cum vede Rusia ideea unirii cu România, prezentată de unionişti ca o soluţie de salvare a Republicii Moldova?

Cred că afirmaţia că mulţi oameni din R.Moldova îşi doresc unirea este exagerată. Există unii care susţin această idee, dar ei nu reprezintă mainstream-ul. Ideile de unificare pot fi folosite de partidele pro-ruse pentru a atrage electoratul care se teme de această perspectivă. Nu cred că unirea este o reţetă potrivită pentru a dezvolta şi a spori securitatea R.Moldova, ci mai degrabă este o reţetă de distrugere a ţării. Dincolo de Transnistria, Autonomia Găgăuză cere acelaşi statut ca aceasta şi nu va participa la unire. Vor fi cel puţin două cazuri de separatism şi de rebeliune, dacă Chişinăul decide unirea. Cred că ar fi cel mai bine pentru toată lumea să nu fie schimbate graniţele, ceea ce deja a făcut regiunea Mării Negre o zonă complicată.

Ce aşteptaţi de la reluarea formatului 5+2? Are Rusia mai mult interes să soluţioneze conflictul transnistrean în actualul context sau se va ajunge din nou la un blocaj? Consideraţi că acest format ar trebui modificat?

Problema nu este formatul de negociere, ci faptul că interesele părţilor sunt atât de divergente încât va fi nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a se ajunge la un compromis. Nu mă aştept la rezultate rapide de la reluarea negocierilor. Pentru Rusia este însă important, după toate problemele cu Ucraina, să se prezinte ca o forţă constructivă, care ajută la întărirea stabilităţii şi securităţii în Europa şi care încearcă să folosească platformele existente de negociere şi să le facă să progreseze pas cu pas.

Nu cred că putem vorbi despre soluţionarea conflictului într-un an-doi. Sperăm că toate părţile vor fi interesate să rezolve nişte probleme practice precum dificultăţile pe care le va avea Transnistria ca urmare a implementării zonei aprofundate de liber schimb între Moldova şi Uniunea Europeană. Guvernul de la Chişinău, care s-a format atât de greu, vrea să se arate ca o forţă competentă care poate purta negocieri internaţionale. Rusia doreşte să arate că este un mediator şi poate juca un rol constructiv.

Ce strategie va avea Rusia pentru alegerile prezidenţiale din R.Moldova? Deocamdată forţele pro-ruseşti sunt favorite în sondaje şi profită din plin de decredibilizarea totală a partidelor aşa-zis pro-europene, care au perpetuat un sistem oligarhic şi corupt... Ce cărţi va juca Rusia în aceste alegeri?

Există tot mai multă dezamăgire în zonele rurale faţă de integrarea în Uniunea Europeană. Oamenii nu văd rezultate şi ultima carte bună pe care UE o putea juca era liberalizarea vizelor, care probabil nu le schimbă decisiv viaţa pentru că mulţi au deja cetăţenie română. Forţele politice pro-ruse vor încerca să profite de această nemulţumire şi vor predica integrarea în Uniunea Eurasiatică, deşi nimeni nu înţelege cum va funcţiona această dată fiind relaţia tensionată dintre Rusia şi Ucraina şi faptul că R.Moldova este total izolată din punct de vedere geografic de Uniunea Eurasiatică şi este şi la graniţa UE. A fost cazul Armeniei care a aderat la Uniunea Economică Eurasiatică, dar R.Moldova este şi mai izolată.

Aceste forţe vor prezenta alegătorilor o alternativă imaginară, care va părea mai atrăgătoare decât ideea integrării europene. Nici Kremlinul nu crede însă că R.Moldova va putea fi adusă în Uniunea Eurasiatică, dar venirea pro-ruşilor la putere ar fi o oportunitate pentru avansarea planului vizând Transnistria, care are ca scop baterea în cuie a neutralităţii R.Moldova, care să nu mai poată fi schimbată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii