Moldova dă în clocot. Plahotniuc nu cedează. Curtea Constituţională îl suspendă pe preşedintele ţării şi anunţă dizolvarea Parlamentului

Curcani pe treptele Preşedinţiei R. Moldova
Curcani pe treptele Preşedinţiei R. Moldova (Unimedia)

UPDATE: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini şi comisarul european Johannes Hahn au emis un comunicat în care scriu că UE este „pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic”, scrie Unimedia.info.

„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc faţă de reforme şi a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept şi a democraţiei ar trebui să rămână pilonii relaţiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce aşteaptă şi merită cetăţenii Republicii Moldova.

Având în vedere evoluţiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană îşi reiterează cu fermitate apelul la calm şi reţinere. Dialogul dintre reprezentanţii aleşi în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii la actuala criză politică”, se precizează în comunicatul emis de Mogherini şi Hahn.

* * *

UPDATE: Premierul Maia Sandu a convocat, pentru luni, ora 11.00, şedinţă de Guvern. Şedinţa de luni va avea loc în incinta Parlamentului, nu a Guvernului, nu se ştie din ce motive.

* * *

UPDATE: Consiliul Europei a cerut forţelor politice din Republica Moldova să acţioneze în mod calm şi responsabil.

„Consiliul Europei face apel tuturor forţelor politice din Republica Moldova să acţioneze responsabil şi calm la situaţia curentă. Problemele politice ar trebui dezbătute şi rezolvate în Parlament, de către reprezentanţii aleşi în mod democratic”, transmite Consiliul Europei.

* * *

UPDATE: Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut funcţionarilor publici să susţină noul Guvern.

"Ţara noastră trăieşte acum timpuri de cumpănă. Fosta guvernare oligarhică nu doreşte să plece benevol de la putere şi încearcă să vă implice în jocurile ei murdare. De aceea, este important să conştientizaţi că trecerea paşnică a puterii depinde acum de voi. Încrederea oamenilor în instituţii şi în propria ţară depinde acum de loialitatea voastră faţă de Lege şi cetăţeni!

Vă îndemn să susţineţi eforturile noului Guvern legitim şi să construim împreună o Ţară liberă şi prosperă! Nu ascultaţi de indicaţiile ilegale şi nedemocratice ale lui Plahotniuc împotriva propriului popor! El vrea să vă folosească drept scut pentru ca să se apere doar pe sine. Lui nu-i pasă de voi. Lui nu-i pasă de lege. Voi sunteţi mai mulţi şi mai puternici. Nu ieşiţi în stradă la îndemnul uzurpatorului! Aveţi încredere că, în curând, vă vom elibera de cei care astăzi vă impun să luaţi decizii împotriva legii şi voinţei voastre.

Mâine toate instituţiile statului trebuie să funcţioneze în regim normal", le-a transmis Maia Sandu funcţionarilor public, confrom comunicatului remis de ACUM redacţiei Epoch Times.

De partea sa, oligarhul Plahotniuc le-a transmis susţinătorilor săi care pot rămâne în centrul Chişinăului să „apere paşnic” instituţiile statului, relatează Hotnews.

* * *

UPDATE: În jurul orei 13.45, manifestaţia PD-ului din PMAN a luat sfârşit. Nu înainte ca Vlad Plahotniuc să le ceară susţinătorilor săi să fie pregătiţi, deoarece astfel de manifestaţii ar mai putea avea loc.

* * *

UPDATE: Liderul liberalilor, Dorin Chirtoacă, a fost bruscat de bodyguarzii lui Plahotniuc când a încercat să se apropie de oligarh. „Am vrut să-i spun în faţă că dictatura lui s-a terminat. Curtea Constituţională este o adunătură”, a menţionat Chirtoacă

* * *

UPDATE: Ajunşi în faţa Preşedinţiei, susţinătorii lui Plahotniuc au cerut demisia lui Igor Dodon iar unii dintre ei au aruncat în curtea instituţiei câţiva curcani. Aruncate de la înălţime, păsările s-au lovit la picioare şi au rămas ţintuite la pământ, în soare, în curtea Preşedinţiei, arată Unimedia.info.
Ulterior, conducerea de vârf a PD-ului, înconjurată de zeci de bodyguarzi, împreună cu susţinătorii se întorc în PMAN.

* * *

UPDATE: Mii de suţinători ai Partidului Democrat s-au strâns/au fost aduşi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Mobilizaţi de Plahotniuc care l-a "decretat" trădător pe Dodon, participanţii la protestul din PMAN au votat rezoluţia „pentru apărarea ţării”, prin care îl acuză pe Igor Dodon de trădare de ţară şi finanţare ilegală.

De asemenea, în rezoluţie se cere organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegeri prezidenţiale.

În jurul orei 13.00, mulţimea strânsă în PMAN a pornit spre clădirea Preşedinţiei cu rezoluţia „pentru apărarea ţării”, relatează Unimedia.info. În fruntea coloanei se află Plahotniuc şi Pavel Filip, aşa-zis preşedinte interimar al ţării după ce Curta Constituţională l-a suspendat pe Dodon. ”Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!”, ”Dodon la puşcărie!”, ”Iuda, Iuda”, scandează manifestanţii.

Potrivit G4Media, Vlad Plahotniuc nu a făcut niciun pas în afara cercului format din bodyguarzii care l-au însoţit toată ziua. Iar bodyguarzii nu s-au rezumat să îl flancheze pe oligarh ci au bruscat şi presa care încerca să se apropie de acesta.

„Oligarhul Vlad Plahotniuc nu a făcut niciun pas în afara cercului format din bodyguarzii care l-au însoţit tot timpul în ziua mitingului organizat de PDM în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, împotriva noului guvern susţinut de socialişti şi pro-europeni", scrie sursa citată.

* * *

UPDATE: Pavel Filip a semnat decretul de alegeri anticipate la data de 6 septembrie.

„Astăzi puterea nu mai este deţinută de nici o formaţiune politică, astăzi puterea e deţinută de cetăţeni", a susţinut Pavel.

La rândul său, Igor Dodon cere ajutorul comunităţii internaţionale şi îndeamnă poporul Moldovei la proteste paşnice.

„Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenţionează să transmită pe cale paşnică puterea majorităţii parlamentare legitime şi guvernului legal. Şi aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament şi noul guvern format au fost susţinute de majoritatea cetăţenilor şi au fost recunoscute de partenerii noştri externi din Vest şi din Est. În această situaţie, noi nu avem o altă soluţie decât să ne adresăm comunităţii internaţionale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere paşnică a puterii şi/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent şi ieşirea la proteste paşnice”, a scris Igor Dodon, preluat de stirpesurse.ro., pe pagina sa de Facebook.

* * *

UPDATE: Parlamentul de la Chişinău şi-a desfăşurat şedinţa în pofida deciziilor Curţii Constituţionale, despre care Maia Sandu spune că este capturată. De altfel, Sandu a început şedinţa Parlamentului. Maia Sandu a declarat de la tribuna Parlamentului că CC „face jocul Partidului Democrat”.

Deputaţii au adoptat o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat, relatează Unimedia.

Între timp, la Chişinău continuă să vină autocare cu presupuşi protestatari, care se îndreaptă spre Piaţa Marii Adunări Naţionale.

* * *

UPDATE: Curtea Constituţională transmite că a dizolvat Parlamentul şi va anunţa data alegerilor anticipate. Decizia a fost luată la sesizarea lui Pavel Filip, pe care CCM îl prezinta drept premierul de fapt al ţării, relatează HotNews.

* * *

UPDATE: Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon. Potrivit CCM, interimatul ar urma să fie preluat de "Premierul" Pavel Filip, relatează Agora TV. Premier între ghilimele căci ieri prim-ministru al Moldovei a fost numită Maia Sandu. Ulterior, aceeaşi CCM despre care Sandu susţine că este o instituţie capturată a declarat neconstituţională numirea sa.

* * *

Chişinăul continuă să fiarbă. În faţa principalelor instituţii ale Republicii Moldova sunt masaţi zeci de oameni aduşi cu autocarele, simpatizanţi ai PD, care au înnoptat acolo, în semn de protest faţă de votarea conducerii Parlamentului şi a Guvernului. Aceştia şi-au instalat corturi în faţa MAI, a Procuraturii, Guvernului, Curţii Constituţionale şi par hotărâţi să rămână.

Oamenii care protestează în faţa instituţiilor statului sunt organizaţi de Partidul Democrat, a declarat pentru Agora.md deputatul ACUM Liviu Vovc, care susţine că formaţiunea pe care o reprezintă deţine detalii potrivit cărora mai multe persoane din localităţile din ţară sunt plătite pentru a veni pe parcursul zilei de astăzi în capitală.

Numărul susţinătorilor lui Plahotniuc masaţi în centrul Chişinăului ar putea creşte. Astfel, fostul deputat Constantin Ţuţu spune că mai mulţi oameni vor veni la Chişinău şi vor protesta faţă de noul Guvern învestit. „Aici nu este PDM, dar aici sunt oameni simpli şi o să stăm aici până fie o să mergem la anticipate, ori o să vedem ce o să facă PD. O să vină multe persoane şi toate instituţiile statului vor fi blocate. O să protestăm, o să dormim aici în stradă până o să facem regulă în ţară. Nu o să dăm voie să vândă ţara. Vom instala corturi în faţă la toate instituţiile. Ce o să facă, o să ne împuşte-n cap?”, a spus Ţuţu pentru Unimedia.info, preluată de Realitatea.

Pe acest fundal exploziv, Parlamentul urmează să se întrunească într-o nouă şedinţă, începând cu ora 9.00. Între timp, PDM a instalat o scenă în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Reamintim că ieri socialiştii lui Igor Dodon şi blocul pro-european ACUM au făcut acord anti-Plahotniuc şi, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului în care au sfidat Curtea Constituţională, considerată a fi sub influenţa lui Vladimir Plahotniuc, s-a decis desemnarea unui nou Guvern şi a unui nou şef al Parlamentului. Astfel, preşedintele republicii Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţia de premier a şefei PAS, Maia Sandu.

În aceeaşi şedinţă - care a debutat, conform Euractiv.ro, cu mascaţii la uşă şi pe întuneric (pentru că secretariatul a încercat să saboteze evenimentul), a fost numită la conducerea legislativului Zinaida Greceanîi, reprezentantă a socialiştilor din PSRM. Socialiştii au primit, de asemenea, şi câteva posturi de miniştri.

Partidele politice menţionate au semnat un acord de "dezoligarhizare" a ţării, o trimitere clară la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. S-a decis declararea Republicii Moldova drept "stat capturat" şi demiterea şefilor din justiţie, servicii secrete şi din alte instituţii vitale.

Ulterior, Curtea Constituţională a decretat că numirea Guvernului Maia Sandu este neconstituţională.

"Va trebui să eliberăm din captivitate şi Curtea Constituţională aşa cum vom elibera fiecare instituţie una după alta. O să facem curăţenie în toate instituţiile statului. Am început cu SIS şi CNA, şi pentru Curte există soluţii. Apelul nostru e să nu insiste pe abuzuri pentru că vor răspunde pentru ele. Să se oprească aici", a reacţionat Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe