Alexei Tulbure: Nu trebuie dată vina pe Uniunea Europeană, ci privit în oglindă, dlor guvernanţi

De când a venit la putere în 2016, Partidul Democrat strigă din fiecare fier de călcat că îi revine toată responsabilitatea pentru ţară şi implementarea reformelor, iar după sistarea asistenţei macrofinanciare, toată vina este pusă pe umerii UE şi a opoziţiei de la Chişinău, a comentat Tulbure.
Alexei Tulbure, comentator politic
Alexei Tulbure, comentator politic (The Epoch Times România)

În contextul afirmaţiilor făcute de autorităţile de la Chişinău în urma Rezoluţiei Parlamentului European privind sistarea asistenţei macrofinanciare şi bugetare pentru Republica Moldova, comentatorul politic Alexei Tulbure se întreabă de ce preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, prim-ministrul Pavel Filip, şi propagandiştii guvernării învinuiesc Uniunea Europeană de eşecul „implementării reformelor”.

Mai mult decât atât, acesta se întreabă dacă nu cumva Uniunea Europeană este responsabilă de implementarea reformelor în Republica Moldova sau guvernarea, mai ales cea din 2016 încoace?

„La fiecare colţ, din fiecare fier de călcat ne strigau conducătorii Partidului Democrat şi armata lor de propagandişti că de la instaurarea guvernului Filip toată responsabilitatea pentru ţară, reforme, etc., îî revine PDM-ului. Acum Plahotniuc, Guvernul se dau cu fundul la gard. Nu mai răspund de ţară?”, se mai întreabă Alexei Tulbure, într-o postare pe o reţea de socializare.

Comentatorul a mai specificat că după publicarea Rezoluţiei PE, Filip se răsteşte la Europa afirmând că Guvernul a făcut reforme în justiţie conform recomandărilor experţilor europeni.

„Oare? Au recomandat experţii europeni să fie promovaţi în Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) oameni corupţi, fideli lui Plahotniuc? Nici în ruptul capului. Şi Legea spune că în CSM trebuie să fie înaintată floarea corpului judecătoresc, nu lepădăturile acestuia.

Este oare o recomandare europeană alegerea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie fără concurs? Doi ”mari” judecători ai neamului, Mihai Poalelungi şi Ion Druţă anume aşa, fără candidaturi alternative (a avut grijă coordonatorul), au ajuns în fruntea CSJ. Unde un lucru au făcut şi fac – îl slujesc pe Plahotniuc”, a punctat comentatorul politic în postarea sa.

Acesta continuă să se întrebe dacă tot experţii internaţionali au recomandat la posturi de conducere în sistemul judecătoresc înaintarea celor mai compromişi judecători „ţinuţi de fund de mafie”, sau dacă Europa a fost cea care a sugerat umplerea sistemului judecătoresc cu hoţi şi corupţi gata, la o mişcare de geană, să îndeplinească orice indicaţie a stăpânilor lor politici?

„Europa ne împiedică să-i luăm pe aceşti judecători, dar şi procurori, poliţişti, deputaţi, miniştri corupţi la întrebat de unde au castele, maşini şi conturi grase în bănci lucrând toată viaţa la stat? Bineînţeles că nu”, a menţionat Tulbure.

Potrivit comentatorului politic, îngrijorările stipulate în Rezoluţia PE se găsesc şi în Memorandumul Consiliului European cu privire la acordarea asistenţei macrofinanciare de o sută de milioane de euro. Chiar şi Consiliul Europei, în rapoartele sale de monitorizare, a scris despre problemele din justiţia moldovenească.

Totodată, Tulbure a ţinut să amintească că Partidul Democrat a venit la putere în ianuarie 2016 şi peste un an şi jumătate de „guvernare” Uniunea Europeană i-a tăiat finanţarea exact pentru lipsa de reforme. „Plahotniuc şi Filip nu la Uniunea Europeană trebuie să se storpşească, ci în oglindă să se uite”.

Astfel, a subliniat comentatorul, primul care se va vedea pe sine însuşi în oglindă va fi tocmai Plahotniuc, cumpărând cu 2 milioane de euro postul de procuror general de la Urecheanu, bineînţeles nu pentru asigurarea legalităţii şi ordinii în ţară.

Tot pe sine însuşi se va vedea Plahotniuc în calitate de vicepreşedinte al Consiliului de Reformare a Sistemului de Drept din Moldova, sarcina căruia prin anii 2011-2013 era de a bloca orice reformă, consideră Tulbure. În această oglindă poate fi văzută şi Procuratura Generală, Curtea Supremă de Justiţie, Centrul de Combatere a Corupţiei, toate controlate de Plahotniuc care coparticipă la furtul unui miliard de dolari din rezervele valutare al Moldovei, a explicat comentatorul politic.

„Toată lumea, opoziţia, societatea civilă, partenerii europeni spuneau, scriau, strigau, scandau, ”justiţia degradează”, acolo reforme nu se petrec, iar Plahotniuc şi brigada lui susţineau că totul merge bine în justiţie. Acum când din justiţie în Moldova a rămas doar denumirea, când Plahotniuc prin judecători controlaţi de el a anulat alegerile pentru că nu i-a plăcut rezultatul nu trebuie de dat vina pe Uniunea Europeană, uitaţi-vă în oglindă dlor guvernanţi”, a conchis Alexei Tulbure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe