Vicepreşedintele Platformei DA: R. Moldova merge în hău! Sistemul de pensii lipsit de sustenabilitate

Norma minimală pentru sustenabilitatea sistemului de pensii prevede formula 2 salariaţi la 1 pensionar. În Europa această proporţie este de 3 la 1, afirmă Alexandr Slusari.
Pensionară munceşte la piaţă
Pensionară munceşte la piaţă (facebook.com/valentina ursu)

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari constată potrivit datelor statistice oficiale, că în Republica Moldova numărul total al salariaţilor în 2017 a constituit puţin peste 528 mii de persoane comparativ cu cifra de 723 mii salariaţi estimată la 31 decembrie 2014.

În opinia lui Slusari, acest decalaj ar constitui o catastrofă deoarece după trei ani de "reforme în interesul mafiei”, R. Moldova a pierdut aproximativ 200 mii locuri de muncă cu impozitele şi contribuţiile respective. Cu toate acestea, Andrian Candu ar striga cu disperare că ”doar orbul nu vede rezultatele reformelor”.

”Dacă raportăm numărul salariaţilor la numărul pensionarilor (peste 714 mii ), atunci vedem că unui pensionar din ţara noastră îî revine 0,74 salariat. Vă amintesc că norma minimală pentru sustenabilitatea sistemului de pensii prevede formula 2 salariaţi la 1 pensionar. În Europa această proporţie în general este de 3 la 1”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

"Doar mutul şi gaşca celor de la guvernare nu strigă acum că ţara merge în hău! Nu mai pierd timpul pentru a analiza rezultatele "eforturilor" guvernării Plahotniuc în perioada 2016-2018 privind reformarea justiţiei, lupta cu corupţia, recuperarea miliardelor furate, combaterea sărăciei etc.”, concluzionează Alexandr Slusari.