Alegerile locale rămân într-un sigur tur. CCR a respins excepţia ridicată de Clotilde Armand

Fost candidat la Primăria Sector 1, Clotilde Armand acuză că, prin alegerea primarilor într-un singur tur, sunt încălcate drepturi garantate de Constituţie, unii edili ajungând să fie aleşi de un număr infim de cetăţeni.
Clotilde Armand(USR)
Clotilde Armand(USR) (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: Curtea Constituţională a respins, marţi, ca neîntemeiată sesizarea depusă de Clotilde Armand, referitoare la prevederea din Legea privind alegerea autorităţilor publice locale care stabileşte alegerea primarilor într-un singur ţur. Judecătorii şi-au motivat decizia susţinând că este atribuţia legiuitorului să decidă numărul de tururi de scrutin, relatează HotNews.

* * *

Judecătorii Curţii Constituţionale vor dezbate, marţi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Clotilde Armand, fost candidat din partea Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) pentru primăria Sectorului 1, referitoare la alegerea primarilor într-un tur.

Reamintim că, după ce a pierdut Primăria sectorului 1 peste noapte, în condiţiile în care toate exit-poll-urile o dădeau câştigătoare, Armand a depus o contestaţie la Biroul Electoral al Sectorului 1, invocând faptul că un primar ales de 10% din electorat nu poate fi reprezentativ.

Pe 15 iunie anul trecut, judecătoria Sector 1 a decis trimiterea către Curtea Constituţională a excepţiei invocate de Armand, pentru ca acum, la aproape un an de atunci, sesizarea să ajungă finalmente pe agenda CCR.

"Curtea Constituţională a mai fost sesizată în această privinţă înaintea alegerilor locale de anul trecut, în principal de către jurnalistul Liviu Avram, dar toate demersurile au fost declarate până în prezent inadmisibile. Este pentru prima dată când CCR este sesizată de un fost candidat la funcţia de primar care consideră că au fost încălcate drepturi garantate de Constituţie prin aplicarea acestei legi.

Anul trecut, am pierdut alegerile locale la funcţia de primar cu o diferenţă mică de voturi, în faţa candidatului PSD, care şi-a obţinut mandatul cu 23 de mii de voturi printr-un singur tur de scrutin. Prin demersul meu la Curtea Constituţională vreau să atrag atenţia asupra unei probleme de reprezentativitate a primarilor care sunt aleşi cu 10% din totalul alegătorilor", a declarat Clotilde Armand.

Potrivit vicepreşedintei USR, articolul 2 din Constituţia României garantează că suveranitatea poporului se exercită prin organe reprezentative.

"Cât de reprezentativ este atunci un primar cu o bază electorală atât de redusă? Este pus în cauză principiul transferului democratic al suveranităţii spre organele alese, în condiţiile în care se constată o ruptură la nivelul participării la vot din cauza unei clase politice interesate doar de perpetuarea unui sistem în avantaj propriu.

Dacă va eşua procedura juridică, nu ne mai rămâne tuturor celor convinşi că alegerea într-un singur tur al primărilor nu răspunde unui criteriu de reprezentativitate democratică, mai ales în contextul actual, decât o singură posibilitate: să mărim presiunea civică pentru a schimba o legislaţie electorală elaborată pentru a favoriza partidele tradiţionale din sistem", comenta, acum trei zile, Clotilde Armand, pe Facebook.

Mai amintim că, după alegerile locale, Uniunea Salvaţi Bucureştiul a cerut renumărarea buletinelor de vot acuzând discrepanţe statistice între voturile din secţiile unde USB a avut observatori şi secţiile unde nu a avut. Cererea a fost însă respinsă cu unanimitate de voturi de Biroul Electoral de sector.