Alauiţii din Siria se distanţează de preşedintele Assad

Liderii ramurii Alauite a Islamului, din care face parte şi Bashar al-Assad, au luat poziţie împotriva regimului preşedintelui sirian. Într-un document obţinut de mass media, şefii ramurii fac de asemenea apel la încheierea unui acord de pace după cinci ani de război.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.04.2016

În document, liderii religioşi alauiţi par să se distanţeze de guvernul lui Assad şi cer comunităţii lor să devină un “element catalizator pentru o nouă Sirie”.

“Declaraţia privind Reforma de Identitate” a fost aparent scoasă pe ascuns din Siria şi prezentată mai multor organizaţii media, inclusiv BBC, ziarului german Welt am Sonntag, ziarului italian La Repubblica şi ziarului francez Le Figaro.

Textul de 8 pagini promovează un viitor pentru Siria bazat pe secularism şi democraţie şi se referă implicit la regimul lui Assad ca fiind “totalitar”.

“Puterea conducătoare politică, indiferent cine o întruchipează, nu ne reprezintă şi nici nu ne modelează identitatea şi nu ne menţine reputaţia şi siguranţa”, scriu autorii anonimi.

“Noi, alauiţii, nu vom consolida sau genera puterea sa. Legitimitatea unui regim poate fi luată în considerare doar pe baza criteriilor democraţiei şi ale drepturilor fundamentale”.

Familia lui Assad aparţine credinţei religioase Alauite, care a apărut în secolul al X-lea şi deseori este asociată cu Islamul şiit. Alauiţii reprezintă numai 12% din populaţia Siriei, dar au dominat guvernul şi forţele de securitate ale ţării cea mai mare perioadă de timp în ultimele 4 decenii. Influenţa comunităţii Alauite a crescut de asemenea semnificativ după ce partidul Ba’ath al lui Assad a ajuns la putere.

Legătura Alauismului cu Islamul şiit este văzută deseori ca un motiv cheie pentru care Iranul şiit susţine regimul lui Assad care se confruntă cu revolte ale majorităţii sunite siriene şi ale altor grupuri etnice. Unii alauiţi se tem de măsurile retaliatorii pe care le-ar putea lua aceste facţiuni religioase mai mari în cazul în care Assad ar fi înlăturat de la putere.

Dar persoanele din spatele aşa zisei “Declaraţii” încearcă să redefinească credinţa centrală a alauiţilor. Ei stipulează că Alauismul este separat atât de Islamul şiit cât şi de cel sunit şi că, în schimb, reprezintă “un al treilea model al şi în interiorul Islamului”.

Liderii religioşi folosesc, de asemenea, textul pentru a-şi manifesta angajamentul în lupta “împotriva neînţelegerilor sectariene” şi fac apel la reconciliere cu majoritatea sunită din ţară. Ei susţin că Siria are nevoie de integrare naţională şi de “aplicarea secularismului ... un sistem în care Islamul, Creştinismul şi alte religii sunt egale”.

Războiul civil sirian a început în 2011 ca o revoltă populară împotriva guvernului Assad, dar ulterior s-a transformat într-un conflict în care s-au implicat mai multe părţi şi care a provocat moartea a peste 270.000 de persoane. Se estimează că discuţiile pentru pacea siriană, intermediate de ONU, vor fi reluate în următoarele zile la Geneva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor