Amnesty: Turcia returnează ilegal refugiaţi sirieni în zona de război

Amnesty Internaţional a acuzat Turcia că returnează forţat mii de refugiaţi în Siria, ţară zguduită de război.
Tabără de refugiaţi sirieni în Turcia.
Tabără de refugiaţi sirieni în Turcia. (Captură Foto)

Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional susţine că, începând cu mijlocul lunii ianuarie, Turcia a returnat ilegal mii de refugiaţi sirieni în ţara lor natală zguduită de război, evidenţiindu-se ceea ce grupul susţine că sunt “breşe fatale” în acordul încheiat recent între Turcia şi Uniunea Europeană.

Conform acordului, Turcia va primi înapoi toţi migranţii şi refugiaţii care pătrund ilegal în Grecia. În schimb, UE oferă Ankarei câteva stimulente importante, inclusiv accelerarea negocierilor de aderare a Turciei la blocul european şi dublarea ajutoarelor financiare europene pentru refugiaţi, care vor ajunge la 6 miliarde de euro. În plus, începând cu luna iunie, cetăţenii turci ar putea călători fără vize în zona Schengen a Europei.

Acordul cu Ankara se bazează pe faptul că Turcia este considerată o ţară sigură pentru azil, deşi Amnesty a declarat că în mod clar nu este cazul. Organizaţia, cu sediul în Londra, susţine că aproximativ 100 de refugiaţi sirieni au fost expulzaţi zilnic cu forţa din Turcia de la mijlocul lunii ianuarie, ceea ce reprezintă o încălcare a legii internaţionale.

Majoritatea celor deportaţi în Siria par să fie refugiaţi neînregistraţi, deşi Amnesty susţine că a văzut, de asemenea, şi cazuri de refugiaţi sirieni înregistraţi ce au fost trimişi în ţara lor.

Amnesty şi-a bazat acuzaţiile pe mărturiile pe care le-a obţinut în provinciile sudice de frontieră ale Turciei, conform Deutsche Welle.

“În disperarea lor de a închide graniţele [europene], liderii UE au ignorat în mod voit cele mai simple fapte: Turcia nu este o ţară sigură pentru refugiaţii sirieni şi devine tot mai puţin sigură pe zi ce trece”, a precizat John Dalhuisen, director al Amnesty Internaţional pentru Europa şi Asia Centrală.

În plus, Amnesty susţine că Turcia a redus procesul de înregistrare a refugiaţilor sirieni în provinciile sale sudice, fiind imposibil ca migranţii să primească serviciile de bază.

Turcia respinge acuzaţiile că trimite în Siria refugiaţi sirieni împotriva voinţei lor. Ministerul turc de Externe a precizat că, timp de cinci ani, Turcia a primit migranţi sirieni şi că nu a deportat pe nimeni în ţara sa de origine dacă există pericolul ca acolo să fie persecutat.

“Niciunul dintre sirienii care au cerut protecţie din partea ţării noastre nu este trimis înapoi în Siria cu forţa”, conform unei declaraţii făcute de un oficial al Ministerului turc de Externe.

Conform acorduluidintre UE şi Turcia, Ankara este obligată să primească înapoi refugiaţii ilegali deportaţi din Grecia, în timp ce UE va accepta mii de solicitanţi de azil sirieni direct din Turcia. În plus, acordul impune ca Turcia să accepte refugiaţii care au pătruns ilegal în Grecia începând cu 20 martie, în timp ce relocalizarea refugiaţilor din Turcia în ţările UE ar trebui să înceapă în 4 aprilie.

Peste 1,2 milioane de migranţi au sosit în UE de la începutul anului trecut, majoritatea traversând Marea Egee către Grecia, înainte să se îndrepte spre nord, în ţări precum Germania şi Suedia. Acordul urmăreşte, de asemenea, să închidă această rută.

Totuşi, traficanţii de persoane intenţionează să transporte refugiaţi pe noua rută italiană în prima săptămână a lunii aprilie, conform unui raport publicat recent de ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Conform ziarului, preţul unei astfel de călătorii este între 3.000 şi 5.000 de euro, mult mai scump decât călătoria pe ruta obişnuită de pe malurile turceşti către una dintre insulele elene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe