Alaiba, despre eşuarea împrumutului din Federaţia Rusă: Lipsa transparenţei le-a jucat festa celor de la guvernare

Deşi sunt la guvernare, socialiştii mereu eşuează în acţiunile lor şi de fiecare dată găsesc vinovaţii, toţi fiindu-le duşmani, a menţionat Alaiba recomandându-le să guverneze transparent.
(photos.com)

În contextul în care Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat neconstituţional Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind împrumutul financiar în valoare de 200 milioane euro, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a punctat că unul dintre motive ar fi fost faptul că în Moldova nu se guvernează transparent, iar de data aceasta lipsa de transparenţă le-a jucat festa celor de la guvernare.

„Motive din care împrumutul rusesc a eşuat lamentabil sunt multe. Unii vor spune că din cauza condiţiilor inacceptabile. Alţii vor blama Curtea Constituţională şi opoziţia. Bogdan Ţîrdea (deputat socialist n.r.) o să mai inventeze o teorie a conspiraţiei şi holdingul lui Dodon o s-o promoveze pe toată ţara. Dar eu cred că principalul motiv este lipsa transparenţei”, se arată într-un mesaj postat de Alaiba pe blogul personal.

Acesta a mai precizat că încă din prima zi de când s-a aflat despre acest împrumut, parlamentarii din opoziţie au pus întrebări şi au insistat să fie incluşi în procesul de negociere a Acordului, lucru care însă nu s-a întâmplat.

„Jumate de an am tot revenit. De fiecare dată am fost efectiv dezinformaţi de guvern despre mersul negocierilor. Socialiştii şi-au imaginat că vor putea duce negocieri secrete cu Federaţia Rusă, pentru a angaja un împrumut din banii oamenilor, după asta să aibă nişte târguri cu PD-ul ca să poată vota brutal orice condiţii. Nu era obligatoriu să fie aşa. Aceleaşi obiecţii şi îngrijorări noi le-am fi putut formula mult mai înainte, să fi fost incluşi în proces”, a adăugat parlamentarul basarabean.

Astfel, a ţinut să explice deputatul PAS, pentru un curs normal al lucrurilor, prim-ministrul Ion Chicu ar fi trebuit să anunţe intenţia de a lua un împrumut din Rusia, opoziţia parlamentară ar fi trebuit să adreseze întrebări şi să primească răspunsuri sincere şi calitative despre starea lucrurilor de fapt.

Mai mult decât atât, negocierile ar fi trebuit să se desfăşoare în mod public, ulterior să se publice documente intermediare, cel puţin un Memorandum de Înţelegere, despre care toţii să poată citi şi comenta pe marginea lui.

„Asta, dacă Dodon avea puţină viziune şi da, curaj. Dar a ales pe sub masă, în secret, prin negocieri de culoare. Chiar nu înţeleg. Şi-a imaginat că poate împrumuta 200 milioane în secret? Spera că noi nu vom observa? Şi ce a obţinut? A arătat întregii ţări cum a eşuat, chiar şi electoratul său acum îl vede slab şi vede că nu poate livra rezultate. Şi a arătat acelaşi lucru şi Moscovei. Şi Moscova nu crede lacrimilor, din câte ştim cu toţii. Curatorii lui din Moscova ştiu că Dodon nu poate livra rezultate. Totdeauna ceva îi lipseşte şi ceva îi încurcă. Era de înţeles când era Plahotniuc, dar acum?”, s-a întrebat retoric Dumitru Alaiba.

În încheiere, deputatul PAS le recomandă socialiştilor şi lui Dodon să iasă din opoziţie întrucât se vede că nu au fost niciodată la guvernare: „Nici acum nu sunteţi la guvernare. Voi încă sunteţi în opoziţie”.

„Aveţi jumate de an, dar încă sunteţi în opoziţie. Toţi vă sunt vinovaţi, toţi vă sunt duşmani, toţi luptă ca voi să eşuaţi, să nu reuşiţi. Şi tuturor le reuşeşte. Dacă aţi luat guvernarea – guvernaţi. Dacă nu puteţi – eliberaţi locul. Să guvernezi înseamnă în primul rând să-ţi asumi responsabilitatea, să livrezi rezultate, nu scuze, nu justificări şi nu lista celor vinovaţi”, a conchis Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe