Dumitru Alaiba: Nu ne putem permite un împrumut care peste noapte se transformă din 200 milioane într-un miliard

(Getty Images)

Împrumut de 200 milioane euro care ar urma să vină din Federaţia Rusă a fost negociat strict secret, a menţionat deputatul PAS Dumitru Alaiba şi „asta nu este normal”. Mai mult decât atât, parlamentarul de la Chişinău a solicitat Ministerului Finanţelor, Guvernului, sau acelei instituţii care deţine tot dosarul să-l publice pe tot dacă vor să arate că au vizat interesele Republicii Moldova în cel mai bun mod posibil.

Alaiba a decis să comenteze după ce preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în cadrul propriei sale emisiuni pe YouTube „Preşedintele Răspunde” că problema cu acest credit este că vine de la ruşi.

„Suntem în criză economică aşa cum este toată lumea. Încasările la buget au scăzut de două ori. Noi rezerve cu regret nu avem. Pentru a acoperi deficitul şi a menţine stabilitatea bugetară este necesar să găsim bani. Ne-am adresat şi în est şi vest pentru a obţine suport. Primii care au reacţionat au fost partenerii noştri din Federaţia Rusă care au luat decizia să ne acorde un credit de 200 milioane de euro cu 2% anual pe 10 ani. În caz că acest credit se blochează, atunci bugetul de stat care a fost aprobat deja în Parlament, va trebui tăiat cu 4 miliarde de lei”, a afirmat Dodon.

În acest context, Alaiba a subliniat că retorica asta cu „ţara e în criză şi salvăm ţara din nou” este identică cu cea folosită atunci când s-a planificat furtul miliardului, întrucât este foarte uşor să te acoperi cu salarii şi pensii mai ales că în spatele lor se fac achiziţii şi investiţii absolut neobrăzate pe timp de criză.

„2%? 2% din cât? Noi probabil ne putem permite un împrumut de 2%, dar nu un împrumut care peste noapte se transformă din 200 milioane într-un miliard. Şi asta e doar unul dintre riscuri. Iar riscul cel mare e că Dodon neagă existenţa acestor probleme. Că pentru el condiţiile sunt „super”. Împrumutul ăsta e inacceptabil în condiţiile actuale, nu pentru că e „rusesc”, ci pentru că are grave riscuri de corupţie, de securitate, economice şi financiare.

E greu să ai discuţii cu Dodon. Dedici timp, analizezi, iar în schimb, un contraatac leneş că „nu le place că e rusesc”. Asta înseamnă că avem dreptate, că înţelegerea noastră e corectă şi că nu au ce contrapune într-o discuţie bazată pe argument. Când nu ai argumente, vii cu minciuni şi atacuri. Acest împrumut trebuie renegociat, după asta votăm, dacă sunt condiţii bune”, se arată în postarea deputatului PAS pe pagina sa de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe