Rusia: Popularitatea lui Putin la cote minime, după ce trei miniştri se infectează

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

În ultimul deceniu, sondajele din Rusia au arătat că preşedintele Vladimir Putin a fost de departe cel mai popular lider în istoria relativ scurtă a Rusiei post-sovietice.

Vladimir Putin a fost, de asemenea, cel mai longeviv lider aflându-se în prezent la cel de-al patrulea mandat de 6 ani de preşedinţie.

Popularitatea sa este atribuită în mod obişnuit dorinţei publicului rus de continuitate şi stabilitate, a controlului exercitat de Kremlin asupra presei, sistemului de justiţie şi a corupţiei din societate.

Cu toate acestea un nou sondaj arată că acest lucru s-ar putea schimba, „stabilitatea” Rusiei fiind în prezent ameninţată de răspândirea explozivă a virusului Wuhan.

Rusia a ajuns joi pe locul trei în ceea ce priveşte dimensiunea focarului de virus Wuhan.

În urma unor critici răspândite care afirmă că Rusia a reacţionat prea încet la ştirile despre pandemie şi a impus măsuri de carantină şi blocare a mişcării prea târziu, un nou sondaj al agenţiei neguvernamentale Levada constată că popularitatea lui Putin se află la un minim istoric.

Potrivit Moscow Times sondajul popularităţii preşedintelui Vladimir Putin a atins un nivel istoric de 59%, în condiţiile în care ţara este lovită de pandemia virusului Wuhan.

Potrivit rezultatelor Levada, care a efectuat un sondaj telefonic la sfârşitul lunii aprilie, când cea mai mare parte a ţării era lovită de restricţii de mişcare, 33% din populaţie a criticat măsurile luate de Putin.

Cel mai scăzut rating de aprobare al lui Putin de când a devenit preşedinte, 61%, a fost înregistrat în iunie 2000 (la scurt timp după ce a devenit premier, fiind în serviciile de securitate şi necunoscut publicului rus) şi noiembrie 2013.

Miercuri, al treilea ministru s-a infectat (după ce ministrul Construcţiilor a fost confirmat pozitiv la teste): ministrul Culturii, Olga Liubimova, a avut şi ea rezultat pozitiv la testele de virus Wuhan, potrivit Reuters, citând surse oficiale.