China blochează pe Internet informaţiile critice despre Kim Jong-un

Autorităţile chineze au blocat căutările pe Internet după toate cuvintele şi articolele considerate critice la adresa dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, a precizat săptămâna trecută agenţia sud-coreean de ştiri Yonhap.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Surse apropiate publicaţiei sud-coreene Yonhap au dezvăluit că cenzorii chinezi blochează astfel de căutări online pe fondul îmbunătăţirii relaţiilor dintre Beijing şi Phenian şi că, în acelaşi timp, oficiali din capitala chineză încurajează organizaţiile media de stat să publice cât mai multe articole pozitive despre regimul comunist nord-coreean.

Măsura are loc în condiţiile în care Partidul Comunist Chinez urmăreşte să îşi exprime aprobarea faţă de negocierile de pace continue ale Phenianului cu inamicii săi. Kim Jong-un s-a întâlnit de două ori cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în ultima perioadă şi va participa marţi la un summit istoric în Singapore în compania preşedintelui american Donald Trump.

O parte din acoperirea pozitivă a mass mediei chineze de stat include lăudarea creşterii economice şi industriale limitate a Coreei de Nord, vizitele delegaţiilor regimului nord-coreean în China şi încurajarea comunităţii internaţionale să recompenseze orice proces de denuclearizare cu garanţii de securitate.

Relaţia Chinei cu Coreea de Nord s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimele luni şi dictatorul nord-coreean a făcut două călătorii în Beijing pentru a se întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping.

Înaintea primei vizite a lui Kim în China în luna martie, cenzorii chinezi de pe Internet au blocat căutările pentru expresia chineză “Jin San Pang”, care se traduce “Fatty the Third”, pentru a ajuta la protejarea lui Kim în faţa criticilor publice.

Cea mai mare parte a cenzurii online are loc sub jurisdicţia “Marelui Firewall”, care blochează în mod oficial conţinuturi precum jocuri de noroc, pornografie, însă de fapt este construit pentru a ascunde crimele comise de regimul comunist chinez împotriva umanităţii, în special împotriva creştinilor, uigurilor şi a practicanţilor Falun Gong, pentru a bloca informaţiile despre corupţia guvernamentală şi dizidenţa politică din China.