Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: Varianta XBB.1.5 a COVID-19 depistată în Republica Moldova
alte articole

În Republica Moldova a fost depistată oficial varianta XBB.1.5 a infecţiei COVID-19, neoficial numită Kraken, a anunţat luni, 16 ianuarie, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP). Potrivit instituţiei, ultimele rezultate denotă că în toate cele 16 probe selectate, a fost identificată circulaţia subliniilor ce aparţin variantei Omicron, dintre care în 3 probe a fost confirmată varianta XBB.1.5, care este cea mai contagioasă în prezent.
„Laboratorul virusologic al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulaţiei tulpinilor de SARS-cov-2 pe teritoriul ţării şi identificarea variantelor de mutaţie a tulpinilor virusului, prin metoda de secvenţiere a genomului viral.
Rezultatele ultimei reacţii de secvenţiere, din 16 ianuarie 2023, denotă că, în toate cele 16 probe selectate, a fost identificată circulaţia subliniilor ce aparţin variantei Omicron. Din cele 16 probe, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost confirmată în 3 probe sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken), fiind cea mai contagioasă sublinie la moment”, se arată într-u comunicat de presă al Agenţiei.
Probele au fost selectate din diferite regiuni ale ţări, inclusiv din stânga Nistrului, atât din mediul rural cât şi urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară şi supuse secvenţierii, a specificat ANSP. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la şapte bărbaţi şi nouă femei. Sublinia XBB.1.5 a fost confirmată la 3 persoane (2 – gen masculin, Chişinău, 1 – gen feminin, Dubăsari).
În context, ANSP îndeamnă populaţia republicii Moldova să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea şi controlul infecţiei COVID-19:
- purtarea măştilor de protecţie în instituţiile medico-sanitare publice şi private, transportul public, centre comerciale şi magazine;
- respectarea distanţei fizice între persoane de minim un metru;
- respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
- respectarea regulilor de igienă respiratorie;
- asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spaţiilor închise;
- prezentarea timpurie la medicul de familie sau la instituţiile de asistenţă medicală la apariţia primelor simptome specifice ale infecţiei COVID-19.
Experţii în boli infecţioase au menţionat că cele mai frecvente simptome ale COVID XBB par a fi congestia şi durerile musculare.
Există date limitate despre XBB, dar experţii bănuiesc că simptomele asociate cu infecţiile XBB vor fi similare simptomelor pe care le-au experimentat persoanele cu COVID pe parcursul anului 2022.
Acestea fiind spuse, dovezile au arătat că profilul simptomelor s-a schimbat puţin la fiecare variantă. Omicron, de exemplu, a provocat mai multe simptome asemănătoare răcelii (cum ar fi oboseala, curgerea nasului, strănutul şi durerile musculare), în timp ce delta şi alfa au declanşat mai frecvent anosmia (pierderea mirosului) şi ageuzia (pierderea gustului).
"În general, cred că oamenii simt mai multă durere şi au în continuare congestie şi dureri de cap", a declarat Dr. Julie Parsonnet, specialistă în boli infecţioase la Stanford Health Care. De asemenea, ne putem aştepta să vedem şi celelalte simptome obişnuite: febră, frisoane, tuse şi dureri în gât.