SUA se opune unei rezoluţii privind Gaza în Consiliul de Securitate al ONU

O rezoluţie prezentată de Kuweit Consiliului de Securitate al ONU privind condamnarea utilizării forţei de către Israel împotriva civililor palestinieni a fost întâmpinată de veto-ul Statelor Unite. Decizia a fost luată în aceeaşi zi în care o asistentă medicală palestiniană a fost împuşcată mortal.
O fetiţă în Fâşia Gaza, iulie 2015.
O fetiţă în Fâşia Gaza, iulie 2015. (Captură Foto)

Zece membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat vineri în favoarea rezoluţiei iniţiate de Kuweit, care „deplânge” şi cere încetarea utilizării „forţei excesive, disproporţionate şi nediscriminatorii” de către forţele armate israeliene împotriva civililor palestinieni.

Dar, după cum era de aşteptat, SUA şi-a folosit veto-ul pentru a se opune moţiunii, afirmând că aceasta reprezintă un „punct de vedere extrem de unilateral” care nu învinuieşte grupul militant Hamas pentru violenţele recente. O rezoluţie americană de condamnare a Hamas a eşuat să câştige suportul necesar, întrucât 11 ţări s-au abţinut de la vot şi Rusia a votat împotrivă, conform Deutsche Welle.

Franţa a votat în favoarea rezoluţiei propuse de Kuweit, însă au existat patru abţineri, inclusiv din partea Marii Britanii. Pentru a fi adoptată, o rezoluţie are nevoie de nouă voturi în favoarea sa şi niciun veto din partea membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate – SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China.

Ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, a criticat „folosirea disproporţionată de forţă” de către Israel, în timp ce reprezentantul Kuweitului, Mansour Ayyad Al-Otaibi, a condamnat folosirea violenţei de către „toate părţile”.

Kuweitul deţine un loc nepermanent în Consiliu pentru acest mandat. Rezoluţia sa cerea iniţial constituirea unei misiuni internaţionale pentru protejarea palestinienilor, dar această cerere a fost înlocuită cu cea de condamnare a Israelului pentru utilizarea forţei împotriva civililor – care a eşuat de asemenea.

Decizia ONU a fost luată în aceeaşi zi în care au avut loc noi proteste organizate de Hamas împotriva embargourilor israeliene şi egiptene impuse asupra Fâşiei Gaza.

O asistentă medicală palestiniană în vârstă de 21 de ani, Razan Al-Najar, a fost împuşcată mortal vineri de către forţele israeliene, în timp ce aceasta încerca să ajute un manifestant palestininan rănit la graniţa dintre Israel şi Gaza.

Tel Aviv-ul a declarat că militanţii au atacat soldaţii israelieni cu focuri de armă si o grenadă. Oficiali medicali din Gaza au precizat că cel puţin o sută de palestinieni au fost ucişi de focul israelian în timpul protestelor de vineri.

Nu au fost raportate victime în tabăra israeliană în timpul confruntărilor la frontieră, care au început în luna martie. În timpul protestelor, denumite “Marele Marş al Reîntoarcerii”, palestinienii au cerut să li se respecte dreptul de a reveni pe pământurile care le-au fost confiscate de Israel în timpul războiului din 1948. Israelul a declarat că protestele sunt o tentativă de nerespectare a graniţei sale şi o distragere de la problemele de guvernare înfruntate de Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe