A venit vremea să o îngropăm nu doar pe Thatcher, ci şi 'thatcherismul' (The Guardian)

Acţiuni de protest  în timpul funeraliilor oficiale ale lui Margaret Thatcher.
Acţiuni de protest  în timpul funeraliilor oficiale ale lui Margaret Thatcher. (PETER MUHLY / AFP / Getty Images)

Nu le rămâne decât să dea vina pe ei înşişi. Acţiunile de protest au fost dintotdeauna probabile în timpul funeraliilor oficiale ale unuia dintre cei mai distructivi premieri, din punct de vedere social, din istoria contemporană a Marii Britanii, însă, transformând funeraliile lui Margaret Thatcher într-un 'banchet al conservatorilor pe banii statului, unul pompos şi grandios', David Cameron şi 'acoliţii' săi nu au făcut decât să garanteze asemenea proteste, comentează cotidianul The Guardian.

Aşa ceva nu s-a mai văzut de la moartea lui Winston Churchill, care într-adevăr a unit, pentru o perioadă, Marea Britanie în faţa pericolului distrugător al Germaniei naziste. Potrivit The Guardian, Thatcher a făcut contrariul, chiar dacă se vor face toate eforturile pentru a trage foloase din conflictul patriotard, însă sângeros din Atlanticul de Sud (conflictul cu Argentina din jurul insulelor Falkland(Malvine).

Nu este de mirare că 60% din populaţia britanică s-au pronunţat împotriva subvenţionării funeraliilor 'Doamnei de Fier' şi că Palatul Buckingham a manifestat îngrijorare în legătură cu anvergura regală a acestora. Decizia de a 'amuţi' clopotul Big Benului pe durata ceremoniilor funerare au transformat toată această epopee într-o absurditate jignitoare, este de părere The Guardian.

Numai enumerarea măsurilor iniţiate de Margaret Thatcher le aminteşte imediat oamenilor de preţul plătit pentru reducerea fără precedent a amestecului statului în economie, pentru privatizare şi favorurile fiscale acordate celor bogaţi, dar şi de asemănarea surprinzătoare cu ceea ce face în prezent coaliţia conservatoare 'tories'.

În pofida afirmaţiilor cu privire la 'minunea industrială' realizată de Thatcher, creşterea industrială era mai mare în Marea Britanie în anii 1960, subliniază The Guardian. Guvernul condus de Thatcher a redistribuit rezultatele acestei creşteri de la săraci spre cei bogaţi. Din acest motiv, în primul deceniu al regimului Thatcher, Britania înstărită a simţit că a avut loc un salt, când pentru cei bogaţi nivelul impozitelor s-a redus la jumătate, în timp ce pentru cele mai sărace pături ale populaţiei salariile au scăzut cu 40%.

'Însă 'thatcherismul' era doar varianta timpurie a ceea ce s-a transformat în capitalism neoliberal, adoptat sau impus în întreaga lume în timpul generaţiei următoare. Şi tocmai acest model s-a prăbuşit în timpul crizei din 2008, subliniază cotidianul britanic.

După cum a admis chiar şi The Economist săptămâna trecută, cerând 'mai mult şi nu mai puţin thacherism', reformele iniţiate de Margaret Thatcher 'au semănat de fapt actuala criză'.

Potrivit lui Jon Hedley Trickett, membru al guvernului din umbră al Partidului Laburist, Marea Britanie trebuie 'să o rupă cu actuala ordine economică', 'ordinea Thatcher'. Acesta este un apel lansat politicienilor de astăzi şi nu doar din Marea Britanie.

Amintindu-ne de vieţile distruse ale oamenilor, a venit vremea să o îngropăm nu doar pe Margaret Thatcher, ci şi 'thatcherismul' însuşi, conchide The Guardian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe