Italia: Festival internaţional de filme de scurt metraj realizate de femei, România printre finaliste

(photos.com)

România se numără printre finalistele celei de-a VI-a ediţii a festivalului internaţional de filme de scurt metraj realizate de femei, care se desfăşoară sub titlul ''A Corto di Donne'' şi care începe joi, la Pozzuoli (provincia Napoli, sud-vestul Italiei) şi se încheie duminică, 21 aprilie, informează La Repubblica.

În competiţie sunt 40 de filme selectate dintre 500.

Creaţiile finaliste provin din Europa (Italia, Belarus, Franţa, Germania, Norvegia, Olanda, Polonia, Marea Britanie, România, Rusia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia), Asia (Iran, Singapore), America de Nord (Canada) şi America de Sud (Argentina, Chile). Festivalul este articulat pe patru secţiuni: animaţie, ficţiune, documentare, arte video.

Evenimentul se deschide joi, la ora locală 18: 00, la Terme Stufe di Nerone la Lucrino (în apropiere de Napoli, la graniţa cu lacul Lucrino), unde vor fi proiectate primele cinci filme de scurt metraj. Proiecţia este urmată de discursul de deschidere şi evenimentul special ''Maestre di Vita. La Resistenza non e un gesto, e un risultato, e una nascita, una creazione'' (Maestre ale vieţii. Rezistenţa nu este un gest, este un rezultat, este o naştere, o creaţie'', cu regizoarele italiene Mariella Fabbris şi Elena Ruzza. Este vorba de un omagiu adus rolului femeilor în luptele pentru emancipare din timpul Rezistenţei.

Vineri, 19 aprilie, (orele 11: 00), la ''Palazzo Toledo'' din Pozzuoli va avea loc o întâlnire pe tema 'Violenţa împotriva femeilor' şi proiecţia scurt metrajului ''Forbici'' de Maria di Razza, iar după-amiaza, la Terme Stufe di Nerone, proiecţia a 15 filme. Sâmbătă, 20 aprilie, va avea loc proiecţia altor 15 creaţii. Duminică, 21 aprilie (orele 11: 00), la Palazzo Toledo este prevăzută manifestarea 'Dialoguri de cinema'. Oaspeţii festivalului se vor afla faţă în faţă cu publicul, studenţii şi profesioniştii din domeniu. La Terme Stufe di Nerone va avea loc proiecţia ultimelor cinci filme de scurt metraj aflate în concurs. La orele 20: 00, va avea loc ceremonia de premiere şi proiecţia celor patru scurt metraje câştigătoare.

Printre membrii juriului se numără şi regizorul Daniele Cipri, la secţiunea ficţiune, care a colaborat la numeroase filme ca regizor de imagine cu regizori ca Marco Bellocchio.

Noutatea celei de-a VI-a ediţii este juriul format din tineri care vor premia cele mai bune filme de scurt metraj din fiecare categorie. Se va acorda, de asemenea, din partea conducerii festivalului, un premiu special pentru cel mai bun film de scurt metraj italian, ales dintre toate creaţiile selectate în concurs pentru etapa finală.

Festivalul este organizat de Primăria din Pozzuoli, împreună cu asociaţia culturală 'Quicampiflegrei' şi asociaţia ''Coordinamento Donne Area Flegrea''.