A revenit în prim-plan. Traian Băsescu scoate tunul la Congresul PMP

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ajuns, duminică, la Palatul Parlamentului, unde va participa la Congresul PMP, aceasta fiind prima sa apariţie publică de la scandalul declanşat de protejata sa Elena Udrea, acuzată de fapte de corupţie în dosarele Microsoft şi Gala Bute.

Marea absentă de la Congres este, evident, Udrea, care s-a suspendat din partid săptămâna trecută, funcţia de preşedinte interimar fiind asigurată de deputatul Eugen Tomac, de altfel unicul candidat la şefia partidului în cadrul Congresului.

Potrivit B1 Tv, când a intrat în sala unde are loc Congresul, fostul preşedinte Traian Băsescu a fost întâmpinat cu aplauze de cei prezenţi.

"Mulţumesc conducerii partidului pentru invitaţia la congres. Preşedinte fiind am înţeles că România are nevoie de un partid nou ce nu poate fi acuzat de compromisurile trecutului, un partid care să poată genera în mod categoric speranţă, un partid care să poată pleca de la zero şi care să se afirme ca fiind un partid capabil să dea soluţii teoretice şi acţiune practică pentru continuarea proceselor de modernizare a României şi de consolidare a statului de drept", a declarat Traian Băsescu, potrivit postului TV.

"V-aţi înfiinţat pe 29 ianuarie şi partidul a trecut prin 2 alegeri. La ambele alegeri aţi trecut pragul ceea ce pentru un partid nou a fost excepţional. Mă uitam la ultimele evoluţii din presă care considerau PMP îngropat. Azi sunteţi într-un congres cu un număr de reprezentanţi ce poate fi invidiat de orice partid. Nu ştiu dacă putem să facem un congres pe stadion, nu de altă dar e frig", a mai adăugat Traian Băsescu.

Mulţumiri Elenei Udrea pentru absenţă

"Aş vrea să vă mulţumesc pentru tăria pe care aţi avut-o, dna preşedinte Elena Udrea pentru că v-aţi dedicat acestei idei de a crea un partid nou. Chiar dacă nu este aici îi mulţumesc doamnei Elena Udrea, apreciez delicateţea gestului domniei sale de a nu fi în sală. Sper să se bucure de condiţii corecte pentru a se putea apăra. Sper să îmi confirme încă o dată că este un om cinstit. Am convingerea că dacă va avea şansa să o facă o va face", a precizat Traian Băsescu.

"Deşi s-a vorbit mult, vine nu vine Băsescu la acest congres era imposibil să nu vin. Sunt convins că va creşte frumos acest partid şi va fi un etalon în clasa politică", a mai afirmat fostul preşedinte.

"Vreau să fiu un partener pentru PMP, nu un conducător"

"Vreau să vă fiu partener. Vom avea un parteneriat în care eu vă voi pune la dispoziţie experienţa mea dar nu vă voi conduce. Vă veţi conduce partidul prin cei pe care îi veţi alege astăzi. Acest partid va avea în mine un partener pentru că e o idee în care cred. Împreună cu PNŢCD vom putea forma o structură politică capabilă să convingă şi să câştige. Acesta e un motiv pentru care am venit", a precizat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a remarcat că, oricât de "prins ar fi de viaţa cu nepoţii", tot există "o furibundă propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a întâmplat din 2004 în 2014", motiv pentru care îşi va apăra public mandatul.

"M-am hotărât să nu-mi las distrus mandatul, voi relua toate minciunile din spaţiul public din ultima perioadă. Mi-am făcut o listuţă. Este obligatoriu să ies public şi să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voiculescu sau a lui Ghiţă sau pe echivalentul lui Gâdea de la Realitatea TV. Eu ştiu cât de grea a fost bătălia celor două mandate, câtă umilinţă am îndurat în 10 ani pentru a-mi duce mandatele până la capăt şi bătălia pe care am dus-o pentru independenţa justiţiei. Nimeni nu poate să-mi apere mandatul mai bine ca mine", a afirmat fostul preşedinte.

"Cât timp voi fi partenerul vostru, veţi fi atacaţi peste tot"

"E mult mai tentant să vezi atacuri la Elena Udrea, atacuri la Băsescu, să vezi asta cu vedetele Antenei 3, cu prostituţia, cu prostituţia asistentelor, Sigur, se face jurnalism de prostituţie la Antena 3, dar esenţa lucrurilor trebuie să facă în adevăr şi va trebui să faceţi faţă acestui tip de campanie. Cât timp voi fi partenerul vostru, veţi fi atacaţi peste tot. Se va încerca diminuarea şanselor acestui partid să existe. În ambele campanii a fost cel mai atacat partid. Şi de PNL şi de PSD şi de alţii. Va trebui să vă asumaţi de a continua procesele de reforme care nu sunt pe gustul celor care erau uniţi în cuget şi în simţiri în ideea suspendării preşedintelui", a avertizat fostul preşedinte.

"Va trebui să vă asumaţi riscul de a continua nişte procese de reformă care nu sunt pe gustul celor care erau uniţi în cuget şi simţiri în ideea de lovitură de stat în vara lui 2012, în ideea de justiţie care trebuie pusă sub control politic. Nu există măcar o intervenţie a mea în cei 10 ani ca vreunui om să i de facă un dosar. Nu am făcut-o pentru că am crezut că aceste instituţii nu trebuie să fie dependente de cel care a vrut să fie create, trebuie să fie depdendente de lege", a subliniat Traian Băsescu.

Dezvăluirile Elenei Udrea

Traian Băsescu a dezvăluit că Elena Udrea i-a spus despre problemele de la SRI, respectiv despre generalul Florian Coldea, dar el nu a avut ce face pentru că singura instituţie care controlează legal SRI este Parlamentul României.

"Elena Udrea mi-a spus. În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Preşedintele este beneficiarul informaţiilor", a declarat acesta.

În ceea ce priveşte cealaltă afirmaţie a fostei şefe PMP, potrivit căreia l-a informat despre neregulile de la ANRP este, de asemenea corectă, a recunoscut fostul şef de stat.

"Cine crede că preşedintele îşi ia informaţiile numai de la servicii este greşit. Preşedintele e conectat şi la alte surse: sinteza de presă din fiecare dimineaţă în care se subliniază elemente declarate în interiorul instituţiei ca fiind priorităţi- corupţie, fraudă economică, etc. O altă sursă extrem de importantă este departamentul de relaţii cu publicul. Se primesc mii de scrisori pe lună. Se face o sinteză a lor şi constaţi că sunt reclamaţii cu privire la modul de desfăşurare a procesului de restituire", a explicat acesta.

De altfel, fostul preşedinte al României a subliniat că Elena Udrea nu este singurul om politic cu care a avut legături şi de la care a preluat semnale.

"Au fost oameni politici importanţi cu care am avut dialog. Problema e dacă rămâne captiv strict informat de la servicii sau le utilizează pe toate cele utilizate şi de mine. De pe urma sesizărilor de la relaţii cu publicul, Preşedinţia a trimis câteva mii de sesizări" a mai precizat Traian Băsescu.

"Printre cei care au semnalizat probleme grave la ANRP a fost şi Elena Udrea. Ea doar avea informaţii de la cei care veneau să reclame la ea sau din discuţii cu parlamentarii. Cel care şi-a asumat să transmită structurilor care să culeagă informaţii am fost eu. Rezultatul reclamaţiilor a fost că la circa 6 luni s-a produs prima punere sub acuzare a lui Baciu", a completat fostul preşedinte.

"Cât timp procurorii ridică semne de întrebare Udrea are obligaţia să se ducă în faţa procurorilor şi în faţa judecătorilor. Ea pare a avea convingerea că se produce un abuz împotriva domniei sale", a adăugat Traian Băsescu.

Riscul să facem paşi înapoi

"Există riscuri să facem paşi înapoi. Liniştea pe care şi-o doresc politicienii e liniştea în care se simt bine aceia are vor să deturneze drumul parcurs de Româna din 2004 până în decembrie 2014. Partidul trebuie să îşi facă un steag din ideea de consolidare a statului de drept. Justiţia este unul din aceste elemente. Foarte mulţi vor să pună corupţia pe seama aşa-zisului regim Băsescu, dar iau lucrurile pe o poză falsă a momentului", a avertizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a evidenţiat că din 2005 a început o reconstrucţie a instituţiilor justiţiei, a instituţiilor care puteau contribui eficient la lupta împotriva corupţiei şi acest lucru a durat câţiva ani, însă aceste instituţii nu sunt perfecte şi trebuie consolidate în continuare pentru a deveni identice cu cele din statele vechi ale UE sau din mari democraţii precum SUA, ca să fim mândri de justiţia pe care o avem.

"Oricăror propagandişti care vor să denigreze mandatele mele le fac o singură recomandare: luaţi primul MCV din 2004 şi luaţi poza celui din 2014 şi aşa veţi avea poza mandatului meu. Acesta a fost obiectivul meu, să creăm o justiţie independentă, instituţii independente, dar care să nu fie dependente de cel care le-a vrut", a explicat acesta.

"Vă mai dau un element de satisfacţie, din lumea politică. Mă uit la toţi demagogii care au făcut suspendarea din 2007, din 2012, care se adunau şi la Argeş în jurul preşedintelui CJ (care a fost condamant între timp în primă instanţă - n.r.), care se duceau cu Bivolaru la Parchetul General, care spuneau că justiţia este politică, mă uit că astăzi spun ce spuneam eu în 2005, vorbesc de justiţie independentă.

Dar uitaţi-vă în ochii lor, încă nu sunt sinceri. Vorbesc aşa, le sticlesc ochii când vorbesc de justiţie, toţi suntem egali în faţa legii, îi vezi că nu vorbesc din suflet, vorbesc din poză. Dar, slavă Domnului, că o fac şi acum. Pentru că uşor, uşor tot vorbind în fiecare zi s-ar putea ca într-un an, doi, să aibă şi în suflet această credinţă că au nevoie de justiţie. Susţineţi continuarea MCV, încă ne e necesar şi ne păzeşte de derapaje. Eu îl voi susţine", a subliniat fostul preşedinte.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne