A doua zi de proteste în Iran. Prezenţă masivă a poliţiei pe străzi. Trump susţine public manifestanţii [video]

Protestele împotriva autorităţilor iraniene continuă, în pofida prezenţei masive a poliţiei pe străzi
A doua zi de proteste la Teheran, împotriva autorităţilor
A doua zi de proteste la Teheran, împotriva autorităţilor (Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images)

Protestele din Iran s-au răspândit pentru a doua zi consecutiv, după ce manifestaţiile la care au participat masiv studenţii de la o universitate din Teheran, sâmbătă, au început să strige lozinci care cereau demisia autorităţilor.

Protestatarii cer ca liderii iranieni, inclusiv ayatollahul Khamenei să renunţe la ascunderea adevărului despre doborârea accidentală a zborului companiei aeriene ucrainene, care a ucis toate cele 176 de persoane la bord.

La manifestaţiile de sâmbătă, zeci de mii de persoane au ieşit în stradă la Teheran, iar protestele s-au răspândit şi în alte oraşe, la o scară mai mică.

Cu toate acestea numărul persoanelor care participă la protestele generate de doborârea avionului de pasageri ucrainean sunt mult mai mici decât cele care îl comemorau pe generalul iranian Qassem Soleimani, ucis de americani, sau cele de la jumătatea lunii noiembrie, care au fost înăbuşite cu violenţă de trupele guvernamentale ale Iranului.

Trupe anti-revoltă au fost desfăşurate în campusul Universităţii din Teheran după noi proteste, mai multe agenţii transmiţând că autorităţile au folosit gaze lacrimogene.

Pe conturile de social media au apărut mărturii - neconfirmate - că poliţia a folosit muniţie de război împotriva protestatarilor.

Preşedintele american Donald Trump a adresat un mesaj duminică pentru liderii şi forţele de securitate ale Republicii Islamice:

Către liderii Iranului - NU vă ucideţi protestatarii. Mii de oameni au fost deja ucişi sau arestaţi de voi, iar lumea va urmăreşte. Mai important, SUA vă urmăreşte. Daţi drumul internetului şi lăsaţi-i pe reporteri să circule liber! Încetaţi să ucideţi marele vostru popor iranian!

The Guardian observă că „protestatari pro-guvernamentali s-au adunat şi în afara ambasadei Regatului Unit, solicitând închiderea acesteia, după ce ambasadorul britanic în Iran a fost reţinut pentru scurt timp sâmbătă seara, după ce a părăsit locul unei demonstraţii".

În momentul începerii noilor proteste, Trump a emis, sâmbătă, o serie de tweet-uri în engleză şi Farsi, exprimând sprijinul pentru mulţimea ieşită în stradă, de doar câteva sute de persoane.

„Pentru oamenii curajoşi şi îndureraţi ai Iranului: sunt alături de voi încă de la începutul preşedinţiei mele, iar administraţia mea va continua fie alături de voi”, a răspuns el. „Nu poate exista un alt masacru al protestatarilor paşnici şi nici o altă blocare a internetului. Lumea priveşte”.

Conform Bloomberg, forţele de securitate iraniene au intensificat patrulele în Teheran, pentru a potoli protestele antiguvernamentale apărute după ce regimul iranian a admis că a doborât un avion ucrainean de pasageri, declanşând furie pe străzi şi critici vehemente în toată lumea.

Videoclipurile de pe reţelele de socializare, care nu au putut fi verificate imediat de către Bloomberg, au arătat forţe de securitate pe motociclete, cu echipament anti-revoltă, staţionate duminică dimineaţă în piaţa Valiasr din Teheran.

Există o prezenţă masivă a poliţiei în afara universităţii din Teheran.