8 lucruri adevărate pe care le treci prea uşor cu vederea

.
. (pixabay.com)

Chiar dacă adevărul este ignorat, asta nu înseamnă că încetează să existe. Ţi s-a întâmplat să auzi acelaşi lucru, idee sau propoziţie de foarte multe ori, însă numai după ce s-a întâmplat acest lucru, să ajungă la tine înţelesul mai profund al acelor cuvinte?

Cele 8 lucruri adevărate de mai jos sunt de pe lista de lecţii de viaţă pe care fiecare le învaţă mai devreme sau mai târziu. Deşi ai avut parte de aceste lecţii, periodic ţi se mai aminteşte de ele, pentru că, din cine ştie ce motiv, nu ai surprins înţelesul mai profund al acestora. În acest articol caut să ajut cât mai mulţi oameni şi să le amintesc atât lor cât şi mie, de importanţa acestora odată pentru totdeauna...

1. Doar pentru că eşti foarte ocupat nu înseamnă că eşti productiv

Faptul că eşti foarte ocupat nu înseamnă că este un lucru bun. Deşi sunt perioade în viaţă în care ai un program foarte încărcat, să ştii că nu ar trebui să fie aşa tot timpul. Pur si simplu nu reuşeşti să foloseşti resursele eficient, să-ţi prioritizezi priorităţile şi să spui “NU” atunci când ar trebui.

Faptul că eşti foarte ocupat rareori înseamnă că eşti productiv, cel puţin în zilele noastre. Dacă te uiţi cu atenţie în jur, oamenii care sunt foarte ocupaţi sunt mult mai mulţi decât cei care sunt productivi. Poţi să observi oameni ocupaţi peste tot în jurul tău şi de cele mai multe ori ei sunt cei care întârzie la o întâlnire. Merg la muncă, conferinţe, întâlniri, cursuri, etc. Abia dacă le-a mai rămas ceva timp liber pentru familie sau întâlniri cu prietenii şi momentele în care au parte de un somn profund sunt destul de rare. Cu toate acestea, trimit mail-uri la foc automat folosind diferite dispozitive portabile şi programul lor zilnic este plin ochi cu obligaţii. Ce-i interesant la toate acestea este că acest program încărcat le oferă acestor oameni o importantă de sine. Însă nu este decât o iluzie. Sunt precum nişte furnici într-un muşuroi.

Această aglomerare te poate face să simţi că trăieşti cu adevărat pentru câteva momente însă această senzaţie nu este sustenabilă pe termen lung. S-ar putea să vină acel moment, mai devreme sau mai târziu, în care să-ţi doreşti să fi petrecut mai puţin timp în tumultul afacerilor şi mai mult timp trăind o viaţă în care crezi din toată inima.

2. Există o diferenţă clară între a te gândi la un lucru şi a-l face

Poţi să stai şi să vizualizezi la nesfârşit scenarii de succes în care lucrurile se întâmplă aşa cum îţi doreşti. Asta înseamnă că o să se şi întâmple? Sigur nu dacă nu faci mai nimic în acea direcţie.

Să ştii foarte multe lucruri este practic inutil dacă nu le şi pui în practică. Doar dacă începi să faci ceva pas cu pas, poate chiar cu un plan în spate, ajungi să primeşti feedback din care poţi să înveţi. Dacă întâmpini dificultăţi în a afla care este primul pas, întreabă-te următorul lucru: “Ce este cel mai important pentru mine?”. Apoi caută în interiorul tău curajul pentru a construi un plan de acţiune în jurul răspunsului pe care l-ai primit.

Un lucru foarte important: dacă aştepţi momentul ideal în care să fii 100% în siguranţă să te apuci să faci paşii de mai sus, există un risc destul de mare să aştepţi tot restul vieţii tale…

3. Viaţa noastră pe acest pământ este relativ scurtă

Undeva în sinea noastră, fiecare dintre noi ştim că viaţa este scurtă şi că în cele din urmă vom pleca din această lume. Cu toate acestea, suntem foarte surprinşi atunci când cineva cunoscut trece prin asta.

Trăieşte-ţi viaţa astăzi, fără să ignori moartea şi fără să-ţi fie frică de ea. Ar trebui să-ţi fie frică de momentul în care te uiţi în spate şi observi o viaţă pe care nu ai trăit-o pentru că îţi era prea teamă să treci la acţiune. Moartea nu este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla. Cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla este să laşi diferite părţi din tine să moară în loc să le permiţi să înflorească, cât timp eşti încă în viaţă. Caută acea îndrăzneală şi acel curaj în interiorul tău astfel încât să faci următorul pas.

4. Tu eşti singura persoană care dă aromă vieţii tale

Viaţa pe care o trăieşti îţi aparţine. Alţii pot încerca să te influenţeze şi să te convingă de anumite lucruri, însă nu pot decide în locul tău. Pot merge împreună cu tine în aceeaşi direcţie însă nu pot merge în locul tău. Aşa că asigură-te că eşti aliniat la nivel de dorinţă şi intuiţie cu drumul pe care decizi să mergi. Evită să-ţi fie teamă să schimbi direcţia sau să creezi o cale nouă atunci când ştii că ar trebui să faci acest lucru.

Sunt foarte multe momente în care este mult mai bine să fii la baza unor trepte pe care vrei să păşeşti, decât să ajungi în capătul unora unde nu doreai să ajungi. Ai răbdare şi lucrează cu spor. Dă-ţi seama de faptul că răbdarea nu înseamnă să aştepţi să se întâmple ceva, ci este capacitatea de a avea o atitudine pozitivă în timp ce lucrezi folosindu-ţi toate abilităţile pentru ceva în care crezi. Este foarte important să pui în aplicare tot ceea ce ai învăţat şi ceea ce spui că este important pentru tine.

Dacă ar fi o lecţie importantă pe care să o înveţi de la viaţă, aceea ar fi că este OK să mergi pe calea care te pasionează şi simţi că te cheamă. Chiar dacă nu ai nicio idee unde ai putea ajunge în final, caută acel curaj din interiorul tău pentru a face acest salt în necunoscut, în timp ce asculţi cu atenţia ceea ce-ţi spune inima.

5. Poţi să ierţi pe cineva chiar dacă nu şi-a cerut scuze

Cum ar fi dacă accepţi toate momentele de “îmi pare rău” sau “îmi cer scuze” pe care nu le-ai primit niciodată de la persoanele care ar fi trebui să ţi le spună? Cât de uşoară ar deveni viaţa ta în acel moment? Cel mai important în toate acestea este să simţi recunoştinţă pentru toate experienţele prin care treci, fie ele pozitive sau negative. Este vorba de acele situaţii în care s-a încins focul conversaţiei sau îţi aduci aminte de situaţii tensionate din trecut şi totuşi ai puterea să faci un pas în spate şi să spui: “Mulţumesc pentru această lecţie”. Dă-ţi seama de faptul că atunci când ţii cu dinţii de situaţii negative din trecut, îţi sabotezi momentul de fericire din prezent.

Atunci când iei decizia să ierţi o anumită persoană, îţi faci o promisiune că nu vei mai căra după tine evenimentele din trecut care deja s-au întâmplat. Nu vorbesc aici de a absolvi acea persoană de faptele pe care le-a făcut, ci de a te elibera complet din poziţia de victimă.

6. Înainte de orice reuşită are loc un consum de energie

Sunt situaţii în care unele greşeli sunt inevitabile. Chiar dacă se întâmplă asta, învaţă să te ierţi atunci când greşeşti. Problema nu este că faci greşeli. Poate să apară o problemă dacă atunci când le faci nu-ţi înveţi niciodată lecţia.

Teama de eşec te poate împiedica să faci ceea ce trebuie să faci pentru a reuşi. Cel mai bine este să transformi eşecul într-un prieten de la care ai numai de învăţat. Şii care este diferenţa între o persoană care face ceva foarte bine, un maestru, şi cineva care este un începător? Persoana care a învăţat să facă ceva foarte bine a dat greş de multe ori, în timp ce începătorul a încercat doar de câteva ori. Când te uiţi la o operă de artă, vezi doar produsul final, fără să vezi toate încercările în care artistul şi-a consumat energia pe variante care nu i-au ieşit aşa cum şi-a dorit.

Concluzia? Doar pentru că ceea ce-ţi doreşti nu se întâmplă acum, asta nu înseamnă că nu se va întâmpla niciodată. Sunt momente în care lucrurile trebuie să funcţioneze aiurea pentru ca apoi să meargă într-o direcţie pozitivă.

7.Cu unii oameni pur si simplu nu te potriveşti

“Spune-mi cu cine te-mprieteneşti ca să-ţi spun cine eşti.” Cred că deja ai observat că oamenii cu care alegi să te înconjori îşi lasă amprenta asupra ta pe termen lung. Însă ce faci cu acele persoane care caută să te pună jos sau care te trag în jos? Nu ar trebui să te forţezi să menţii legătura cu astfel de oameni.

Dacă observi că atunci când te întâlneşti cu cineva, acea persoană creează circumstanţe în care nu te simţi confortabil/ă şi ajungi să fii nesigur/ă pe tine, indiferent din ce motiv face asta, s-ar putea ca acea persoană să nu se mai încadreze în categoria de prieten. Dacă te fac să te simţi într-un mod în care nu te poţi exprima liber aşa cum îţi vine în mod natural, atunci ce sens mai are să tot încerci să menţii o legătură cu acea persoană? Dacă te simţi stors emoţional după ce ai petrecut timpul cu ea sau atunci când îţi aminteşti de acea persoană, apare vreo picătură de anxietate, atunci ascultă-ţi intuiţia. Sunt foarte mulţi oameni cu care rezonezi şi care te încurajează să fii cea mai bună variantă a ta. Nu are niciun sens să forţezi nişte legături cu persoane cu care pur si simplu nu te potriveşti.

8. În fiecare clipă, totul se schimbă în jurul tău

Primeşte cu inima deschisă schimbarea în viaţa ta şi dă-ţi seama că aceasta se întâmplă în fiecare clipă, cu un motiv foarte întemeiat. Poate că iniţial nu va fi atât de evident însă la sfârşitul călătoriei îţi vei da seama că a meritat.

Ceea ce ai acum în viaţa ta, mâine se poate transforma în ceea ce ai avut. Unele evenimente pur si simplu nu le poţi controla. Câteodată lucrurile se schimbă destul de rapid. Oamenii şi situaţiile prin care treci vin una după alta, iar cursul vieţii nu se opreşte pentru nimeni. Câteodată mişcarea evenimentelor devine aglomerată şi haotică, transformându-se din calm în haos în doar câteva secunde. Oamenii trec prin astfel de evenimente în fiecare zi şi cel mai probabil, chiar în acest moment, cineva din apropierea ta trece prin asta.

Filmul “Strania poveste a lui Benjamin Button” ilustrează foarte bine următoarea idee: câteodată, o fracţiune de secundă este de ajuns pentru a schimba direcţia în care o ia viaţa ta. O decizie aparent inconştientă îţi poate întoarce viaţa cu susul în jos şi te simţi ca şi cum te-ar fi lovit trenul. Astfel de evenimente au loc în fiecare zi.

Oricum, indiferent dacă o situaţie este bună sau rea, tot va fi supusă procesului schimbării. De acest lucru poţi să fii sigur! Aşa că atunci când treci prin momente în care te simţi bine, bucură-te de ele. Lasă deoparte obiceiul în care cauţi mereu altceva mai bun. Atunci când ai ceva în viaţa ta, caută să apreciezi acel lucru şi atunci fericirea va veni să te caute.

Ar mai fi ceva de adăugat pe această listă? Care sunt acele lecţii de viaţă pe care se întâmplă să le mai uiţi câteodată? Intră pe facebook şi lasă-mi un comentariu.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.