Băsescu: „Reducerea CAS, o măsură bolşevică şi o înşelătorie electorală”

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a precizat sâmbătă, la Sinaia, că, în opinia lui, măsura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, promovate de premierul Victor Ponta fără indicarea sursei de acoperire a deficitului bugetar, reprezintă o măsură „bolşevică” şi o „înşelătorie electorală”, relatează Capital.ro

„Reducerea contribuţiei asigurărilor sociale este o măsură bolşevică atunci când nu spui şi sursele din care acoperi această măsură. Este o înşelătorie electorală care a fost în unanimitate votată în Parlament. Parlamentarii aveau obligaţia să spună (...) vrem să vedem pe bani cum se acoperă, dacă ne puneţi taxe noi sau nu. Când timp te pretinzi a fi de dreapta nu poţi să accepţi o asemenea măsură fără a şti cum se acoperă costurile acestei măsuri. Când nu vrei să ştii costurile şi, lasă că îi păcălim noi pe români, după alegerile prezidenţiale le arătăm noul buget şi noul Cod fiscal, nu ai nimic comun cu dreapta. Un om de dreapta este un om care în primul rând face calcule când scoate obiective economice pe gură, le poate argumenta, le poate susţine. A fost o măsură anunţată prematur, eu nu spun că nu trebuie aplicată, trebuie aplicată dacă ştim sursele de finanţare pentru ea”, a declarat Traian Băsescu.

Legea privind reducerea CAS cu 5%, care a trecut deja prin Parlament, a ajuns la şeful statului pentru promulgare, însă s-a ajuns într-un impas după o întâlnire de la Cotroceni între Traian Băsescu şi premierul Ponta însoţit de ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu. Aceştia din urmă nu l-au convins pe Băsescu că măsura este sustenabilă pentru că, după cum reiese din înregistrarea discuţiei, nu au prezentat "argumente" cifrice, ci argumente de ordin emoţional, de genul, "cred din suflet în această măsură", "vă asigur că e bună" etc.

„Şi eu sunt de acord că trebuie promulgată, dar trebuie să vedem ce este în spatele ei, efectele. Ce îmi doresc acum este o evaluare de la Guvern, care să mă convingă că aplicarea reducerii CAS la societăţi nu va fi compensată cu introducerea de noi taxe şi impozite pentru populaţie, pentru că ar fi cel puţin imoral să îndrepţi spre patronate reducerea de 5% şi să pui în spatele populaţiei alte taxe. Este şi imoral şi incorect economic, pentru că măsura agravează deficitul de la fondul de pensii”, a declarat anterior Traian Băsescu.

Ministrul Ioana Petrescu nu s-a angajat să trimită hârtia din care să rezulte cum va acoperi deficitul bugetar, în schimb premierul a promis că în momentul în care guvernul va avea proiectul legii bugetului votat de Parlament, cu siguranţă îl va trimite la Băsescu sau la noul preşedinte spre promulgare.