2015, anul negru al pedepsei cu moartea: cel mai mare număr de execuţii din ultimii 25 de ani (video)

Ţările care au executat condamnaţi la morte în 2015 (Foto: amnesty.org)
Mioara Stoica
07.04.2016

Din raportul Amnesty International (AI) reiese o creştere dramatică a numărului de execuţii, ceea ce înseamnă că în anul 2015 au fost omorâţi mai mulţi oameni decât în oricare alt din ultimul sfert de secol: mai mult cu 54%. Spirala execuţiilor a depins în mare parte de Iran, Pakistan şi Arabia Saudită, China nefiind inclusă din cauza faptului că informaţiile cu privire la pedeapsa cu moartea rămân un secret de stat.

Cel puţin 1.634 de execuţii, un număr dublu faţă de 2014. Cifrele nu includ China

Raportul Amnesty Internaţional scoate în evidenţă creşterea dramatică a pedepsei cu moartea în 2015: acesta este cel mai grav bilanţ din ultimii 25 de ani. Spirala execuţiilor a depins în mare parte din Iran, Pakistan şi Arabia Saudită.

"Creşterea numărului de execuţii faţă de anul trecut, este profund îngrijorătoare. În 2015, guvernele au continuat necontenit să ia vieţi, pe baza presupunerii false că pedeapsa cu moartea ne oferă o mai mare siguranţă", a declarat Salil Shetty, secretar general al Amnesty International.

89% dintre execuţii în numai 3 ţări

Iran, Pakistan şi Arabia Saudită au făcut uz fără precedent de pedeapsa cu moartea: 89% dintre execuţii sunt concentrate în aceste trei ţări. "De multe ori au avut loc în urma unor procese extrem de inechitabile. Acest masacru trebuie să se oprească", a adăugat Shetty. "Din fericire, statele care continuă să efectueze execuţii reprezintă o minoritate şi sunt din ce în ce mai izolate. Cele mai multe au renunţat la pedeapsa cu moartea, iar în 2015 patru ţări au abolit în întregime această pedeapsă barbară din codurile lor".

Cifrele nu includ China, o ţară în care se estimează că execuţiile au fost de ordinul miilor şi unde şi astăzi această informaţie cu privire la pedeapsa cu moartea este considerată un secret de stat.

Un articol publicat pe 16 noiembrie 2015 în New York Times confirmă îngrijorările internaţionale ale medicilor şi grupurilor de drepturi civile în legătură cu promisiunea neîndeplinită a Chinei de a opri folosirea de organe recoltate ilegal de la prizonieri executaţi.

Articolul intitulat China Bends Vow, Using Prisoners' Organs for Transplants ("China îşi calcă legământul de a nu mai folosi organe de la prizonieri pentru transplanturi"), arată că Republica Populară Chineză şi-a încălcat promisiunea de a nu mai preleva organele prizonierilor involuntari - printr-o retorică demnă de "artiştii" de alba-neagra: etichetarea puşcăriaşilor drept "cetăţeni", în loc de "prizonieri". Şmecheria regimului comunist de la Beijing nu a scăpat neobservată occidentalilor, secretarul general al Asociaţiei Medicale Mondiale, Dr. Otmar Kloiber arătând că, "practica lor este lipsită de etică şi ar trebui schimbată într-o practică etică. Şmecheriile administrative nu o fac etică".

Când modificarea politicii chineze cu privire la transplanturi a fost anunţată în decembrie 2014, ONG-ul Doctori împotriva recoltării forţate de organe (DAFOH) a avertizat cu privire la promisiunile Chinei, atrăgând atenţia că nu valorează nimic.

DAFOH a subliniat cum, pe lângă şmecheriile semantice, autorităţile chineze nu au recunoscut încă, şi nici nu au promis să înceteze o industrie chiar mai macabră - jaful sistematic de organe luate cu forţa de la persoane vii, deţinute pe motive politice în lagăre de muncă - un mare grup de cetăţeni victimizaţi, reţinuţi pentru gândurile şi convingerile lor. Principalul grup de victime sunt practicanţii Falun Gong care suferă o persecuţie la nivel naţional, încarcerări ilegale şi care sunt supuşi examinării medicale forţate şi analizelor de sânge în timp ce se află în detenţie. Printre victime se mai numără însă şi creştini, uiguri şi tibetani.

Macabra industrie a fost descoperită de ziarul Epoch Times, în 2004, după ce, independent, doi martori au făcut declaraţii despre această practică sistematică organizată în unele spitale militare ale Chinei. Ştirile publicate de noi au fost preluate de anchetatori independenţi din Canada, iar în urma investigaţiilor acestora a fost publicat Raportul Kilgour - Matas despre recoltarea de organe pe viu organizată de China comunistă.

Practicile recoltării forţate de organe care au loc în China sunt susţinute de instanţele de judecată, poliţie şi armată. Recoltarea de organe duce la moartea victimei în detenţie - ca urmare a extragerii forţate de organe vitale, fără consimţământul victimei. Aceasta diferă total de procurarea organelor şi transplantarea lor pe piaţa neagră "liberă", unde cetăţenii sunt împinşi/nevoiţi să-şi doneze organele cu ajutorul stimulentelor financiare.

Ţările care menţin în vigoare pedeapsa cu moartea

Afghanistan*, Antigua şi Barbuda, Arabia Saudită*, Bahamas, Bahrain, Bangladesh*, Barbados, Belize, Bielorusia, Botswana, Ciad*, China*, Comore, Coreea del Nord*, Cuba, Dominica, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Gambia, Jamaica, Japonia, Giordania*, Guatemala, Guinea, Guinea Equatoriale, Guyana, India*, Indonesia*, Iran*, Irak*, Kuwait, Lesotho, Liban, Libia, Malesia*, Nigeria, Oman*, Palestina (Statul de), Pakistan*, Qatar, Republica Democratică de Congo, Singapore*, Siria, Somalia*, Saint Kitts e Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent şi Grenadine, Statele Unite ale Americii*, Sudan*, Sudan del Sud*, Tailanda, Taiwan*, Trinidad şi Tobago, Uganda, Vietnam*, Yemen*, Zimbabwe (*ţări care au executat condamnaţi la moarte în 2015).

Surse: Amnesty International, Epoch Times, DAFOH, New York Times

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor