Kremlinul, acuzat de crime de război în Siria

Campania de bombardamente a Rusiei în Siria ar putea fi considerată o crimă de război ca urmare a numărului de civili ucişi în timpul loviturilor sale aeriene, a declarat miercuri Amnesty Internaţional, prezentând ceea ce a declarat că sunt dovezi că raidurile aeriene au încălcat legea umanitară.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Captură Foto)

“Loviturile aeriene ruseşti din Siria au ucis sute de civili şi au cauzat distrugeri masive în zonele rezidenţiale, lovind locuinţe, o moschee şi o piaţă aglomerată, precum şi unităţi medicale”, aceste atacuri fiind dovezi ale încălcării legii umanitare internaţionale de către Rusia, a susţinut Amnesty într-un nou raport.

Rusia şi-a început campania de lovituri aeriene împotriva militanţilor din Siria la 30 septembrie, susţinând că doreşte să îl ajute pe preşedintele sirian Bashar al-Assad – principalul aliat al Kremlinului în Orientul Mijlociu – să înfrângă grupul jihadist Statul Islamic şi alte grupuri militante.

În plus, Rusia a negat cu tărie faptul că a lovit ţinte civile, susţinând că are mare grijă să evite bombardarea zonelor rezidenţiale, conform Reuters.

Cu privire la acuzaţiile formulate de Amnesty Internaţional, Ministerul rus al Apărării a declarat că nu comentează pe moment, în timp ce Ministerul rus de Externe a susţinut că mai întâi trebuie să studieze raportul înainte să aibă o reacţie oficială.

Amnesty, ale cărui acuzaţii sunt similare cu cele făcute de unii observatori sirieni, a susţinut că loviturile aeriene ruseşti au provocat moartea a cel puţin 200 de civili şi a aproximativ 12 luptători în perioada septembrie-noiembrie a acestui an.

Organizaţia a susţinut că noul raport, care s-a concentrat pe şase atacuri în Homs, Idlib şi Alep, s-a bazat pe interviuri cu martori oculari şi supravieţuitori, precum şi pe o dovadă video şi imagini care surprind urmările atacurilor respective.

Loviturile aeriene ruseşti “par să fi vizat în mod direct civili sau obiective civile prin atacarea unor zone rezidenţiale în care nu existau ţinte militare evidente sau unităţi medicale”, a susţinut într-o declaraţie Philip Luther, director al Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

“Astfel de atacuri ar putea fi considerate crime de război”, a precizat Luther.